Sari la conținut

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Portret de candidat: Szilagyi Zsolt

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Este cel mai tânăr parlamentar din istoria României. Din 1993, devine militant al Blocului Reformist, care promovează accentuat idei autonomiste. Cum UDMR nu se raliază acestei mişcări, în 2003 Szilagyi Zsolt devine fondator al Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania. Un an mai târziu, părăseşte Uniunea Democrată.

În 2007 şi 2009 conduce campania electorală a fostului pastor Laszlo Tokes pentru alegerile europarlamentare. De altfel, din 2008, este şeful de cabinet al europarlamentarului, la Bruxelles.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În 2010 contribuie la transformarea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania în partidul din partea căruia candidează acum la Preşedinţia României.

Dacă nu va exista autonomie în Transilvania, nu va putea supravieţui comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc”, declara public Szilagyi Zsolt încă din 2011.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 Szilagy Zsolt propune o nouă formă de autonomie în Transilvania

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Este ideea în jurul căreia s-a cristalizat programul care militează pentru o Transilvanie autonomă, cu un statut asemănător Ţării Cantoanelor, numit „Transilvania. Elveţia României". Cu precizarea că, potrivit prezidenţiabilului PPMT, „în Ţinutul Secuiesc, toate minorităţile din acea regiune vor avea protecţie specială. Românilor li se va asigura protecţie, ca şi maghiarilor din Bihor, Satu Mare şi alte judeţe. Nu există diferenţe!”

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Acest tip de discurs este o constantă a crezului politic al lui Szilagyi Zsolt. Lucru anunţat şi de Toro Tibor, preşedintele partidului care susţine programul electoral axat pe diferite forme de autonomie şi pe ideea federalizării României. De altfel, candidatul însuşi are un mesaj explicit:

„Vrem transilvanizarea României în sensul regionalizării, în sensul ca România să fie o ţară mai diversă, mai corectă, mai puţin coruptă, mai cu respect faţă de celălalt”, a spus el.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!