ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Portret de președinte: Emil Constantinescu a condus România în perioada 1996-2000

Data publicării:
emil const

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Reprezentant al mediului academic, Emil Constantinescu a fost printre fondatorii Alianţei Civice, prima formă de organizare a societăţii civile din România post-decembristă.

Rector al Universităţii bucureştene, s-a remarcat în primăvara lui 1990, la protestul-maraton din Capitală. Apoi, sprijinit puternic de liderul ţărănist Corneliu Coposu, în ciuda dorinţei lui Ion Raţiu, Emil Constantinescu devine prezidenţiabilul partidelor istorice, PNŢ şI PNL.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Însă abia la alegerile din 1996, candidatul coaliţiei politice CDR îl învinge pe Ion Iliescu şi devine preşedintele României, dar şi un simbol al încrederii în schimbare. Victoria din noiembrie 1996 a fost sărbătorită Ca un adevărat revelion, pe străzile din toată ţAra.

În campanie, profesorul Constantinescu a promis că în 200 de zile, 15.000 de specialişti vor relansa economia şi vor repara nedreptăţile sociale. Specialiştii nu au mai apărut, leul a suferit o depreciere istorică, iar preţurile au crescut cu 150 la sută.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Apoi, Emil Constantinescu asistă la recesiunea economică pe care premierii Victor Ciorbea şi Radu Vasile nu o pot controla. Devine preşedinte-spectator la căderea Bancorex şi a Băncii Agricole, la scandalurile Ţigareta şi FNI, până la Mineriada din ianuarie 1999.

Ulterior, declară că mineriada a fost o încercare a Rusiei de a-l debarca drept pedeapsă pentru atitudinea sa pro-SUA şi pro-NATO.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În cele din urmă, alege varianta premierului tehnocrat, în persoana lui Mugur Isărescu, pe mâna căruia situaţia economică a ţării începe să se stabilizeze.

În ultimul an de mandat, Emil Constantinescu se declară învins de fosta Securitate comunistă şi decide să iasă definitiv din politică. În ceea ce priveşte reuşitele, ele se concentrează pe latura politicii externe. Emil Constantinescu a primit vizitele preşedintelui Franţei, Jacques Chirac, şi a preşedintelui american, Bill Clinton.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cu acesta din urmă a parafat un parteneriat strategic, după dezamăgirea că România nu a fost invitată să adere la NATO în 1997, în ciuda rolului jucat în timpul războiului din Iugoslavia.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Nu în ultimul rând, Emil Constantinescu este artizanul vizitei istorice a Papei Ioan Paul al II-lea în România, prima într-o ţară majoritar ortodoxă. 

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri