ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. PROFILUL ALEGĂTORULUI. Cine l-a votat pe Victor Ponta, cine a ales Klaus Iohannis?

Data publicării:
sectie votare mediafax

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Primele întrebări: cine a ieşit la vot în primul tur? Cam cum arată, cine sunt oamenii din spatele procentului de 53%, cât a fost prezenţa la vot? În primul rând, au fost mai degrabă bărbaţi. Ei şi-au exprimat opţiunea în număr mai mare decît femeile. Şi au fost, în marea lor majoritatea, tineri: 56 la sută dintre cei alegători au până în 49 de ani.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Acum, despre studiile votanţilor de duminica trecută. Aici apare primul procent spectaculos:

78 la sută dintre votanţii din primul tur al prezidenţialelor au cel mult 10 clase sau o şcoală profesională şi mai puţin de un sfert au studii superioare, mai spune sondajul IRES.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Acum, ne uităm la profilul alegătorilor pentru cei doi finalişti, aşa cum reiese el din cercetarea IRES.

Numitorul comun: Victor Ponta şi Klaus Iohannis Candidaţii au fost votaţi cu precădere de bărbaţi. Procentul femeilor care i-au ales este, pentru amândoi, sub 50%. Prima diferenţă dintre cei doi apare la categoria de vârstă.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Votanţii lui Victor Ponta, au fost în special bătrâni. 55 la sută dintre ei au peste 50 de ani. În schimb, Klaus Iohannis s-a bazat mai mult pe voturile tinerilor. 66 la sută dintre cei ce l-au ales au vârste de până în 49 de ani.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. O mică diferenţă între votanţii celor doi apare la capitolul educaţie. 66 la sută dintre votanţii lui Victor Ponta au studii medii şi superioare. La Klaus Iohannis, procentul acestora este de 77.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În ceea ce priveşte provenienţa alegătorilor, aici lucrurile seamănă şi într-un caz, şi în celălalt: şi votanţii lui Victor Ponta, şi cei ai lui Klaus Iohannis provin, în cea mai mare parte, din mediul urban.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Sondajul a fost realizat de IRES la ieşirea de la urne, pe un eşantion de 16.100 de subiecţi, după metoda faţă în faţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri