Sari la conținut

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Românii din străinătate stau la cozi de sute de metri ca să voteze - FOTO

 

Coadă la Institutul Cultural Român de la Viena. Foto: Julia Klarmann

Coadă la Ambasada României de la Viena. Foto: Julia Klarmann

Lista secțiilor de votare din străinătate

La Londra, sute de persoane au înfruntat inclusiv ploaia, pentru a-şi exprima dreptul de vot. Se stă ore întregi la coadă, după cum o dovedesc şi aceste imagini din faţa Institutului Cultural Român din capitala Marii Britanii.

În Londra sunt deschise trei secţii de votare, una la Institutul Cultural Român, una la sediul ambasadei României şi o a treia la stadionul Wembley. La toate erau cozi, încă de la prima oră de votare.

Consulatul României din Haga. Foto: Cornel Drăgan


Coadă la Consulatul României de la Munchen. Foto: Reddit/u/MunichParty  


Cozi sunt şi la secţiile de votare din Spania. Potrivit ultimelor date făcute publice, până la ora 13 au votat aproape 7.000 de români rezidenţi în Spania.

Românii stau la coadă ca să voteze în Castellon


Românii stau la coadă ca să voteze în Zaragoza

Coadă la vot în Coslada FOTO: Ciprian Bățoiu, corespondent Digi24

Sunt cozi şi în faţa celor două secţii de vot din Milano. Zeci de români aşteaptă să voteze.

Românii așteaptă cu orele ca să voteze la Milano

În Italia, autorităţile române au organizat în total 52 de secţii de vot. Şi asta pentru că în Peninsulă trăieşte cea mai mare comunitate de români din străinătate.

 

Românii stau la coadă ca să voteze în Paris

Sute de moldoveni cu cetăţenie română au format încă de dimineaţă cozi uriaşe în faţa secţiilor deschise la Chişinău, mai ales la Ambasada României. Unii şi-au pierdut răbdarea şi au plecat la alte secţii, din afara capitalei. Aglomeraţie a fost şi la secţia din oraşul Bălţi, în nordul ţării. În Republica Moldova trăiesc aproape 400.000 de oameni care au şi cetăţenie română.

Ambasada României la Chișinău. Foto: independent.md


În continuare, cititorii noștri se semnalează să sunt cozi de sute de metri la secțiile de votare din străinătate și că mulți oameni renunță să mai voteze.

În țară, potrivit datelor oficiale ale BEC, centralizate până la ora 13.00, la vot s-au prezentat 20,78% dintre alegători.

Cifrele arată o prezenţă mai mică decât la turul I al prezidenţialelor din 2009, când s-au prezentat la urne, până la aceeaşi oră, 20,96% dintre alegători. Prezenţa la vot în mediul urban a fost de 21,14%, iar în mediul rural de 20,28%.

Prezenţă mai mare s-a înregistrat în judeţele Constanţa - 24,33%, Teleorman - 24,21%, Olt - 24,05%, Olfov - 23,97% şi Mehedinţi - 23,26%. La polul opus se află judeţele Satu Mare - 15,42%, Maramureş - 15,53%, Covasna - 15,59%, Arad - 17,44% şi Harghita - 17,45%. În Bucureşti, prezenţa la vot la ora 13.00 a fost de 20, 78%.

Urmărim tot ce se întâmplă la sectiile de votare, la sediile partidelor si la sediile de campanie ale candidaților. Iar la ora 21:00, vă prezentăm rezultatele exit poll-ului IRES, într-o ediție specială cu Cosmin Prelipceanu.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!