ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Tinerii, marii absenți de la vot

Data publicării:
vot-mfax

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Autoritatea Electorală Permanentă a creat un site dedicat celor care votează pentru prima dată. Instituţia nu are, totuşi, date referitoare la numărul de alegători tineri.

Atragerea tinerilor la vot este în primul şi în primul rând o responsabilitate a clasei politice. Nu avem o statistică a numărului de alegători tineri. Am constat şi eu din mass-media din site-urile de profil că există un interes crescut al tinerilor faţă de viaţa societăţii”, spune Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente.

Specialiştii susţin însă altceva. Şi chiar propun soluţii pentru mobilizarea electoratului tânăr.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Cine câştigă alegerile în sondaje

Candidaţii nu spun nimic despre tineret! Există ceea ce se numeşte campanie go to vote: a mobiliza oamenii la vot. Şi este un fel de campanie paralelă”, explică Dumitru Borțun, specialist în comunicare politică.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Conform unui studiu din 2009, cetăţenii au motivele lor pentru care preferă să stea acasă în duminica scrutinului. Mai ales tinerii tind să creadă că votul lor nu contează, pentru că oricum alegerile vor fi fraudate.

Cadourile şi promisiunile electorale, prin care candidaţii speră să câştige simpatia oamenilor, obţin exact contrariul.

Cetăţenii îi mai sancţionează pe politicieni prin absenteism şi pentru scandalurile politice la ordinea zilei şi pentru limbajul agresiv din campanie.

Există şi cetăţeni pentru care votul este o datorie de la care nu pot lipsi.

„Merg la vot ori de câte ori sunt alegeri. Consider că e datoria mea. Poate în perioada următoare voi decide cine merită votul meu”, spune o femeie.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Statisticile arată că din 1992 până în prezent, prezenţa la vot a tot scăzut, în total cu peste 20 de procente. Specialiştii consideră că situaţia nu va sta altfel nici la scrutinul din această toamnă.  

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri