Sari la conținut

Cariera lui Traian Băsescu până la Revoluție

Traian Băsescu s-a născut în orașul Basarabi, județul Constanța, la 4 noiembrie 1951. Are un frate mai mic, iar tatăl său a fost militar de carieră. Este căsătorit cu Maria din 6 decembrie 1975 și are două fiice, Elena și Ioana.

În primii șapte ani de viață a locuit la Basarabi dar vacanțele și le petrecea în Podul Hagiului, comuna Gorban din județul Iași, la banicii paterni. La sfârșitul anilor '50, familia Băsescu s-a mutat la Iași, în zona Copou. Deși începuse clasa I la Basarabi, a terminat școala primară în Iași iar din clasa a V-a a urmat cursurile liceului internat Costache Negruzzi până în 1963 când s-a transferat la Școala 5 din municipiul Bacău.

În 1971 a absolvit liceul Lucrețiu Pătrășcanu, actualmente Gheorghe Vrînceanu, din Bacău, profilul matematică-fizică.

După armată, a ajuns înapoi la Constanța pentru a urma cursurile Institutului de Marină Mircea cel Bătrân, Facultatea de Navigație, Secția Comercială pe care a absolvit-o în 1976. Tot aici a cunoscut-o și pe Maria, cea care avea să îi devină soție.

În anul doi de facultate a facut un stagiu de practică pe Bricul Mircea, stagiu pe care îl considera "testul de foc al studenției" și despre care consideră că l-a învățat cum să trăiască singur pe mare. De la absolvire a fost ofițer maritim pe nave de mare tonaj la NAVROM Constanța iar din 1981 a devenit Căpitan de Cursă Lungă al navelor Argeș, Crișana și Biruința, Nava Amiral a Flotei Comerciale Române, până în 1987 când a primit funcția de Șef al Agenției NAVROM din Anvers, pentru doi ani.

Traian Băsescu deține brevete internaționale de ofițer maritim și căpitan de cursă lungă. Timp de un an, până în 1990 a fost Director General al Inspectoratului de Stat al Navigației Civile din Ministerul Transporturilor, pentru ca mai apoi să fie numit Subsecretar de Stat - Șef al Departamentului Transporturi Navale, în același minister. După anul 1989 și-a început cariera politică în Frontul Salvării Naționale.

Citiți și:
TRAIAN BĂSESCU-VOIAJUL”, un documentar-eveniment, o producţie Digi24
ZIUA ÎNVESTITURII. Traseul lui Klaus Iohannis de la depunerea jurământului la preluarea mandatului