Ce aşteptări au tinerii de la viitorul preşedinte al României

Data publicării:
tineri

Sebastian Văduva are 28 de ani şi, de şase ani, conduce propria afacere. A pornit, împreună cu doi prieteni, o firmă care produce softuri pentru aplicaţii mobile. O afacere în care ai nevoie de spirit vizionar, o calitate esenţială şi pentru preşedintele României.

Un preşedinte ar trebui să fie în primul rând un foarte bun diplomat si vânzător şi prin vânzător mă refer la a reuşi să reprezinte Ro în relaţiile externe, cred că misiunea principală a preşedintelui ar trebui să aducă România în viziunea marilor puteri”, spune Sebastian Văduva.

Cristian Iosif are 24 de ani, este IT-ist şi liderul unei organizaţii de studenţi. Deocamdată, înoată împotriva curentului. Vrea să rămână în România, ca să poată schimba ceva. Este conştient însă că marile transformări trebuie pornite de la vârf.

Preşedintele ţării să fie un model de urmat pentru ceilalţi cetăţeni, în acelaşi timp să apere valorile Ro, astfel încât cetăţenii să aibă egalitate de şanse şi să înţeleagă importanţa tinerilor şi să investească destul de mult în dezvoltarea lor, asta însemnând investiţii într-o educaţie de calitate”, afirmă Cristin Iosif, masterand la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Aceeași vârstă, altă perspectivă. Tiberiu Domuncu este student în ultimul an la Facultatea de Medicină din București şi aşteaptă de la viitorul preşedinte să contureze României o imagine mai bună în străinătate şi să lichideze corupţia.

Rolul preşedintelui este să medieze relaţiile între guvern şi populaţie, până la urmă. Nu am văzut pe nicăieri nici la nivel local sau naţional un sistem care să evalueze, periodic, nevoile oamenilor”, spune Tiberiu Domuncu.

Simona Necula este cercetătoare în domeniul ştiinţelor sociale, profesie pe care o practică din pasiune, după 10 ani în care a fost nevoită să lucreze în alte domenii. Crede că România poată să o ducă mai bine dacă învăţământul şi cercetarea primesc mai mulţi bani şi atenţie de la conducători.

Un lider nu poate să întrunească toate calităţile, dar poate fi înconjurat de specialişti. Dacă vrei să vorbeşti ţării, trebuie să ai mulţi specialişti în jurul tău care să-ţi spună cum să te adresezi”, spune Simona Necula.

România riscă, însă, să rămână fără specialiști. Tinerii bine pregătiţi sunt atraşi de salariile mari din Occident. Iar cei care rămân în țară își găsesc mai greu posturi bine plătite. Statisticile arată că România doar jumătate dintre tineri îşi găsesc locul de muncă pe care îl merită în primul an după terminarea studiilor.  

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri