Liviu Dragnea, despre implicarea preoţilor în campanie: De ce să nu aibă dreptul să-şi apere credinţa ortodoxă?

Data publicării:
dragnea moaste

 

FOTO MediafaxFoto

"Vreau să spun un lucru în care cred foarte mult şi îl spun nu cu patimă, ci ca o constatare: De ce dacă preoţii de la alte culte religioase îşi îndeamnă credincioşii să voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul să facă lucrul ăsta?", a spus Dragnea, citat de Mediafax.

"De ce un preot nu are dreptul să-şi apere credinţa ortodoxă, de ce trebuie să fim noi mai umili, creştin-ortodocşii?", a adăugat Dragnea.

"Cazurile izolate de încălcare a hotărârii Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit cărora clerului ortodox îi este interzis să facă politică partizană şi să se implice în campanii electorale, vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească", a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

Preoții fac campanie electorală pentru candidatul „care să fie ortodox, să facă Sfânta Cruce”. Ce spun reprezentanții BOR

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei s-a referit, în acest context, la trei cazuri concrete.

Primul - înregistrările dintr-o biserică din Paris, în care secretarul general al PSD pentru diaspora şi un deputat PSD le spun credincioşilor: "Îndrăznesc să merg mai departe şi să vă spun că Guvernul Ponta a fost primul guvern care a venit cu măsuri şi le-a implementat pentru dumneavoastră. Vă rog frumos să vă gândiţi foarte bine şi să mergeţi corespunzător, după cum simţiţi. Vă mulţumesc frumos", discursul fiind întrerupt, în unele momente, de huiduieli. Despre această situaţie, părintele Constantin Stoica spune că, cel mai probabil, preotul bisericii respective "a fost luat prin surprindere, iar mesajul adresat ulterior comunităţii de credincioşi a fost unul prin care a exprimat neutralitatea politică a Bisericii, situaţie care reiese din înregistrarea video".

Biserica, acuzată că se implică în alegeri: „Să votăm cu cei care sunt ortodocşi, să votăm cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească!”

Al doilea caz comentat de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei este cel privind "presupusa implicare a Episcopului vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului" în campania electorală. Aceasta "trebuie analizată de Mitropolia Clujului, în a cărui jurisdicţie canonică se află această eparhie din nordul ţării", a spus părintele Stoica.

Conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, le-a spus credincioşilor din judeţele Satu Mare şi Maramureş, la slujba de sâmbătă, că trebuie să fie "responsabili" şi să meargă mai mulţi la vot, pentru că au fost codaşi şi nu e frumos. "De aceea, duminica viitoare - nu asta, de mâine, ci cealaltă - să daţi dovadă de iubire de neam şi ţară şi de purtare de grijă. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete încoronate, nici regi, dar sunt de-ai noştri şi e bine să le dăm credit pentru că fiecare a făcut cât a putut. Mai mult poate nu a putut, important, dacă nu pot face bine, să nu facă rău. Siguri că demnitarii sunt două tabere şi unii vor spune "Votaţi-l pe al nostru" şi ceilalţi, "Votaţi-l pe al nostru", iar noi vă spunem "Votaţi-l pe al nostru! Trebuie să fie creştin, să fie ortodox, să se închine, să facă Sfânta Cruce", a spus episcopul credincioşilor, printre care sunt indicaţi şi deputatul de Satu Mare Ovidiu Silaghi şi preşedintele CJ Satu Mare, ambii Partidul Liberal-Reformator condus de Tăriceanu, care îl susţine pe Ponta în alegerile prezidenţiale.

Potrivit aceloraşi imagini, episcopul vicar a cerut preoţilor să se aşeze în frunte şi să îi conducă pe credincioşi la urna de vot, după slujba de duminică. "Părinţii, vă puneţi în fruntea credincioşilor, aşa v-am spus, da ? De la biserică nu îi lăsaţi, nu doar că îi îndemnaţi. Vă puneţi în fruntea credincioşilor şi de la biserică, direct la vot în haină preoţească", a cerut episcopul.

Tot presa locală a prezentat imagini cu un alt preot, şi anume părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea din judeţul Satu Mare, care, avându-l alături pe liderul organizaţiei judeţene a PSD, Mircea Govor, le spune credincioşilor din biserică: "Este în jurul nostru şi Mircea Govor, care şi el este ortodox, este împreună cu noi şi ne îndeamnă şi el să fim uniţi şi să votăm cu cei care sunt ortodocşi, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească !".

Legat de acest caz, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei precizează că "aşa cum, de altfel, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a anunţat public, părintele Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea a fost chemat la Centrul eparhial de la Baia Mare, pentru analizarea celor semnalate de presă".

Acelaşi Mircea Govor, filmat alături de părintele duhovnic Sebastian, a fost înregistrat şi în timp ce ţipa la colegii săi de partid şi-i ameninţa pe directorii de şcoli, pe şefii de deconcentrate, dar şi pe preoţii din judeţ că vor avea de suferit dacă Victor Ponta nu va câştiga prezidenţialele, după cum a relatat Gândul. "Am vorbit cu preasfinţitul, am vorbit cu toţi popii. Exact cum vorbesc cu voi, aşa am vorbit şi cu ei şi am spus la popi în felul următor: băi, oameni buni, s-o terminat. (neinteligibil) Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, s-aduceţi să votaţi cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc. La mine la uşa nu mai veniţi. Le-am spus verde în ochi", spunea preşedintele PSD Satu Mare, în înregistrarea respectivă.

În Maramureş şi Satu Mare au fost înregistrate, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, cele mai mici diferenţe de vot în favoarea lui Klaus Iohannis (ACL) faţă de premierul Victor Ponta (PSD), de 36,55% la 36,46% în Maramureş şi de 32,37% la 31,63% în Satu Mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri