Sari la conținut

MAE a refuzat să organizeze secții de vot în străinătate, deși avea acceptul autorităților locale

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Primarul oraşului Torrejon de Ardoz, unde sunt înregistraţi peste 9 mii de români cu drept de vot, spune că a trimis autorităţilor române, începând din septembrie, trei notificări.

Noi, nu doar o dată, nu de două ori, ci de trei ori, concret în datele de 8 septembrie, 18 septembie şi astăzi (luni – n.r.), pentru a se putea organiza a doua rundă de alegeri de duminică, am pus la dispoziția Ambasadei notificarea că noi suntem dispuşi, la fel ca întodeauna, să punem la dispoziţia autorităţilor române un colegiu şcolar în timp record. Nu înţelegem de ce a fost eliminată dorinţa noastră pentru ca vecinii noştri români să poată vota în interiorul localităţii lor. (...) Așa că ar fi fost logic din partea Guvernului României să le ofere facilități oriunde ar fi ei pentru a putea să își exprime dreptul de vot. Să le ofere facilități, care sunt foarte simple. Este vorba despre facilitatea apropierii, astfel ca românii să poată vota în orașul în care au decis să se stabilească”, a declarat pentru Digi24 Pedro Rollan Ojeda, primar Torrejon de Ardoz.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În ciuda refuzului de până acum al autorităţilor române, primarul din Torrejon de Ardoz spune că este pregătit să ofere un sediu pentru înfiinţarea unei secţii de votare.

Noi cu 24 de ore înainte, chiar în cazul în care solicitarea vine vineri, colegiul ar fi pregătit duminică pentru a putea primi pe toți românii care doresc - dintre cei, repet , 9.127 de oameni - să își exprime dreptul de vot”, a asigurat primarul.

VEZI DOCUMENTELE AICI.

Nu numai primarul a fost refuzat de autorităţile de la Bucureşti, ci şi cetăţenii români care trăiesc în Spania.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ultima semnalare vine din zona Girona, în zona Catalonia, unde locuiesc aproximativ 25.000 de români care au cerut printr-un document înregistrat la registratura Ministerului de Externe ca secţia de votare pe care au avut-o şi ei dintotdeauna să fie reînfiinţată. Nu au primit nici ei niciun răspuns.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Situaţia din Spania nu este singulară. S-a întâmplat la fel şi în oraşul Verbania, din nord-estul Italiei.

Primăria din Verbania a răspuns afirmativ cererii mele de organizare a unei secţii de votare în oraşul nostru. MAE urma să aprobe şi să pună la dispoziţie resursa umană pentru organizarea alegerilor în cele mai bune condiţii. Din păcate, MAE nu a mai răspuns nici într-un fel”, a declarat pentru Digi24 Adrian Chifu, consilier la Primăria din Verbania.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în Rignano Flaminio, oraş aflat la 40 de kilometri de Roma, în regiunea Lazio, unde trăiesc oficial 165.000 de români. Primăria s-a arătat dornică să sprijine Ministerul de Externe în organizarea unei secţii de votare. Răspunsul autorităţilor române a fost şi de această dată negativ.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!