Sari la conținut

Preoții fac campanie electorală pentru candidatul „care să fie ortodox, să facă Sfânta Cruce”. Ce spun reprezentanții BOR

Este în jurul nostru şi vicepreşedintele Mircea Govor, care şi el este ortodox. Şi el este împreună cu noi. Şi ne îndeamnă şi el pe noi să fim uniţi şi să votăm. Să votăm cu cei care sunt ortodocşi, cu Victor Ponta!”, a fost mesajul părintelui duhovnic Sebastian, de la mănăstirea Țeghea, din Satu Mare.

Cele sfinte s-au amestecat cu cele lumeşti la slujba de duminică din localitatea Moftinu Mic. După predică, părintele Sebastian le-a indicat enoriaşilor cu cine să voteze. Preotul pare că s-a conformat mesajului venit de la preşedintele filialei PSD Satu Mare, care a făcut o întrunire cu mai marii judeţului şi le-a spus ce să facă duminica aceasta.

Am vorbit cu Preasfinţitul (n.r. Episcopul Maramureşului, Iustin Sigheţeanul), am vorbit cu toţi popii. Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, să votaţi cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc. (...) Şi i-am spus la Preasfinţit, trimiţi în fiecare localitate, în fiecare biserică un om, ăla să trimită SMS şi-n localitatea la care n-o spus "Să votezi cu Ponta" să nu-l văd. Preasfinţitul o fost de partea noastră total”, a spus Mircea Govor, preşedintele PSD Satu Mare, potrivit unor înregistrări obținute de Gândul.

Dovadă, episcopul Maramureşului a propovăduit cuvântul alegerilor sâmbăta trecută, la Corund, unde sfinţea şantierul de reparaţii al unei biserici din zonă.

„Sunt două tabere. Unii vor spune votaţi-l pe al nostru, ceilalţi vor spune votaţi-l pe al nostru. Noi vă spunem votaţi-l pe al nostru. Să fie creştin, să fie ortodox, să se închine, să facă Sfânta Cruce”, a spus episcopul.

Preasfinţitul nu a fost găsit pentru o explicaţie, dar reprezentanţii Episcopiei au precizat că a încălcat legile.

N-are voie să facă politică. În ceea ce priveşte opţiunea dânsului, fiecare are dreptul să voteze cu cineva. De aici până la a impune sau a obliga pe cineva să voteze într-un fel sau altul e cale mai lungă”, spune Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureş.

Cât despre sancţiuni, la Satu Mare s-a început o anchetă.

„Preotul respectiv a fost convocat episcopiei Maramureşului pentru a da explicaţii, pentru a analiza situaţia şi ulterior vor fi luate măsuri disciplinare”, a spus Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române spun că preoţii nu trebuie să se implice în campaniile electorale, cu atât mai puţin să îndemne enoriaşii cu cine să voteze.