Sari la conținut

PROIECT. T. Meleșcanu: Românii din străinătate să anunțe cu șase luni înainte la ambasadă că vor să voteze

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Teodor Meleșcanu a spus că a decis ca secretari de stat și directori din MAE să se deplaseze în țările în care au fost probleme la primul tur de scrutin pentru a asigura buna organizare a votului de duminică.

Eu personal voi încerca să fac cât mai multe dintre acestea, începând cu Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia, locurile unde au fost probleme. Dacă reușesc și la Viena voi merge și în Austria”, a spus noul ministru de Externe.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Întrebat ce se va întâmpla dacă și de această dată vor fi români care nu pot să voteze, Teodor Meleșcanu a răspuns: „Și dacă acum nu se va reuși datorită unor poziții care nu ne aparțin nouă, pentru că noi nu ne ocupăm de interpretarea legislației, noi doar asigurăm logistica, îi asigur că primul lucru pe care-l voi face după încheierea acestor alegeri, indiferent de rezultat și de modul în care se va desfășura, este de a elabora un proiect de lege special pentru votul în diaspora”.

În opinia sa, ar fi un proiect care ar elimina toate nemulțumirile și manifestațiile, datorită „unei prevederi-cheie: orice român care dorește, care e rezident în străinătate și dorește să voteze să anunțe cu șase luni înainte la ambasadă că dorește să voteze în țara respectivă, pentru a avea, atunci când se decupează secțiile de votare, cifre clare pe care să se aleagă colegiile și să se facă comisiile de votare”.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cei care nu fac acest lucru vor putea vota doar în România, unde au rezistența permanentă, a mai spus ministrul.

În opinia lui Teodor Meleșcanu, fostul ministru Titus Corlățean a estimat greșit numărul alegătorilor, deoarece s-a bazat pe prezența la vot la alegerile europarlamentare, în timp ce la scrutinul prezidențial interesul alegătorilor a fost mult mai mare.