Sari la conținut
News Alert

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Presa internațională: Românii îi consideră comuniști pe social-democrații lui Ponta

„Victor Ponta este în pole-position în cursa pentru preşedinţia României”, au scris jurnaliştii agenţiei de ştiri Reuters la puţin timp de la anunţarea rezultatelor sondajelor efectuate la ieșirea de la urne. Ziariştii mai scriu că premierul român şi-a învins contracandidatul cel mai puternic, etnicul german Klaus Iohannis.

Rezultatele anunţate la ieşirea de la urne sunt amintite şi de site-ul postului francez de televiziune BFMTV,, care spune că Victor Ponta s-a poziţionat în fruntea cursei electorale. Iar jurnaliştii de la Le Figaro spun că noul preşedinte se va decide pe 16 noiembrie. 

„Jocul rămâne deschis”, scrie L'Express, care preia un material France-Presse.

Televiziunea publică germană ARD, notează pe pagina web că premierul Victor Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu circa 40 la sută, insuficient pentru o victorie directă. De aceea se va confrunta în turul doi cu Klaus Iohannis, primul candidat de origine germană pentru preşedinţia României.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung afirmă că alegerile prezidenţiale din România se încheie haotic, deoarece votul din străinătate a fost obstrucţionat sistematic. Ziariştii germani relatează despre incidentele de la Torino, unde a fost organizată o singură secţie de vot pentru 70 de mii de alegători, dar şi de la Paris şi Londra, unde oamenii, care au aşteptat în zadar mai multe ore să-şi exprime dreptul de vot, au cerut demisia guvernului.

Altă publicaţie germană, Die Welt, spune că aceasta este cea mai dură şi murdară campanie electorală din istoria tinerei democraţii române. Miza electorală a votului din străinătate este mare, consideră ziariştii Die Welt, deoarece românii din diaspora votează mai puţin cu social-democraţii lui Victor Ponta, deoarece îi consideră foşti comunişti.