REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. S-au întors în ţară pentru alegeri. La ce riscuri se expun ucrainienii cu dublă cetăţenie

Data publicării:
alegeri alegatori cabina vot 5330676-resized Mediafax Foto-BALAZS ATTILA-1

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Familia Gabor s-a mutat în orașul Biharkeresztes, la 16 kilometri de Oradea, acum cinci ani. Au vândut apartamentul în care locuiau în România şi au cumparat o casa acolo. S-au obișnuit cu traiul unguresc dar nu au uitat nicio clipa ca sunt români.

La fiecare votare am fost prezenți și ne-am dus să ne exercităm acest drept. E adevărat că stăm și trăim aici, dar avem tot interesul să participăm la tot ce înseamnă binele țării, categoric”, a declarat Minodora Gabor.

Tocmai de aceea, la fiecare scrutin de alegeri, toata familia se întoarce la Oradea sa voteze. Anul acesta, fiica lor a venit de la Budapesta.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014.A fost o coincidență, pentru că puteam să votez și la Budapesta. Au organizat foarte bine și la Ambasada României centre de votare dar, cum am fost acasă weekend-ul acesta, am zis să vin cu familia mea să votez. Vreau să se schimbe ceva și vreau ca într-o zi să ajung să votez cu cineva din pură convingere și nu să aleg răul cel mai mic”, a adăugatTeodora Gabor.

În Biharkeresztes trăiesc aproape 500 de familii de români. Comunităţi importante sunt şi la Gyula sau Szeghed, iar conaţionalii noştri nu au lipsit de la vot. Tocmai de aceea, în aceste două localităţi au fost amenajate secţii de votare. În total, în Ungaria locuiesc aproximativ 30.000 de români cu drept de vot.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Şi românii din Ucraina au votat astăzi. Numărul celor care s-au prezentat la urne a fost însă foarte mic, pentru că puţini au paşaport românesc. Ucrainenii nu permit dubla cetăţenie, iar cei care au obţinut documente româneşti spun că şi-au asumat faptul că ar putea fi şicanaţi de autorităţi pentru asta.

Ca român din dreapta Tisei nu ne este indiferent românilor din stânga Tisei, din România, pentru că suntem fraţi. Eu cred că o mare parte pleacă dincolo ca să voteze”, a spus Dan Nuţu, preot din Ucraina.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Românii din Ucraina nu îşi ascund nemulţumirea faţă de autorităţile de la Bucureşti care, spun ei, nu luptă mai mult pentru drepturile lor.

„Românii din Transcarpatia nu sunt recunoscuţi de statul român ca foşti cetăţeni ai României. Trei la sută pot să aibă cetăţenie, cei care s-au strecurat prin diverse metode au reuşit să obţină dublă cetăţenie”, a precizat on Mihai Botoş, preşedintele Uniunii Românilor din Transcarpatia Dacia.

În total, în Ucraina trăiesc peste 400.000 de ucraineni de etnie română. În ţara vecină au fost deschise astăzi trei secţii de votare. 

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014! 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri