Sari la conținut
News Alert

SĂPTĂMÂNA PREŞEDINŢILOR. Câţi kilometri a făcut Klaus Iohannis până la Cotroceni

Atât s-a plimbat viitorul preşedinte, de la începutul lunii septembrie, ca să-i convingă pe oameni să pună ştampila pe numele lui. Contracandidatul lui, social-democratul Victor Ponta, a avut un traseu electoral de cel puţin două ori mai lung. Va rămâne, însă, la Palatul Victoria. 

Kilometrul zero în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat a fost marcat la sfârşitul lunii septembrie, atunci când Victor Ponta şi Klaus Iohannis şi-au lansat oficial candidaturile pentru Cotroceni. Evenimentele au avut loc în Capitală şi de atunci, cei doi competitori au fost văzuţi din ce în ce mai rar în Bucureşti.

Klaus Iohannis, membru PNL doar din 2013, a încercat să treacă prin cât mai multe judeţe ca să-i cunoască pe simpatizanţii partidului. A parcurs în campania electorală mai bine de 5.000 de kilometri. A reuşit astfel să-i salute pe cetăţenii din 11 judeţe: Satu Mare, Maramureş, Dolj, Prahova, Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Timiş, Constanţa, Brăila, Sibiu.

Nu a ajuns, însă, în afara graniţelor, aşa cum a reuşit principalul său contracandidat, Victor Ponta. Premierul a fost în Spania, Italia, Republica Moldova şi Kosovo. În campanie a bifat şi 19 judeţe din ţară, din mai toate regiunile. În total, a reuşit să parcurgă mai bine de 17.000 de kilometri în campania electorală: Gorj, Braşov, Sibiu, Bacău, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Galaţi, Brăila, Bihor, Arad, Giurgiu, Ilfov, Mureş, Dâmboviţa, Satu-Mare, Hunedoara, Prahova, Olt. În străinătate, a fost în Spania, Italia, Republica Moldova şi Kosovo.

Înainte de campanie, Klaus Iohannis a bătut mai bine de 8.000 de kilometri şi a trecut prin 25 de judeţe, iar social-democratul Victor Ponta a parcurs mai bine de 15.000 de kilometri, în 13 judeţe ale ţării. Nici Turcia şi China nu au lipsit de pe harta premierului.

Drumurile electorale ale celor doi candidaţi s-au oprit în seara de 16 noiembrie, atunci când Klaus Iohannis a fost votat preşedinte al României.

După mai mult de 13.000 de kilometri, în 31 de judeţe, viitorul preşedinte a răsuflat uşurat de la sediul de campanie al Alianţei Creştin Liberale.

Klaus Iohannis va prelua oficial mandatul de cinci ani la Palatul Cotroceni, la data de 22 decembrie.