Se pot suplimenta secțiile de vot din diaspora? Ministrul spune că nu. Ce spune legea

Data publicării:
wembley park londra sectie de votare - mihai motrescu-1

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Spre dezamăgirea românilor din străinătate, Titus Corlăţean a anunţat că numărul secţiilor de votare nu poate fi suplimentat, pentru că legea nu permite acest lucru.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Motivaţia ministrului de Externe Titus Corlăţean conform căreia numărul secţiilor de votare din străinătate nu poate fi mărit pentru că nu ar permite-o legea este de-a dreptul surprinzătoare. Şi aceasta, pentru că NU prin LEGE s-a stabilit acest număr de secţii de votare, ci printr-un ORDINA semnat chiar de ministrul de Externe.

Astfel, conform art 12 din Legea 370/2004, „organizarea și numerotarea secțiilor de vot din străinătate se stabilesc de către ministrul de externe printr-un ordin care se publică în Monitorul Oficial al României și pe site-ul MAE”.

Specialişti în drept constituțional contactaţi de Digi24 au confirmat faptul că orice ordin al unui ministru poate fi schimbat printr-un alt ordin de ministru.

Ministrul român de externe promite că nu vom asista din nou, peste două duminici, la scenele de umilință a românilor din diaspora. Dar planul lui privește secțiile deja existente: „Mărirea spre maximum, la șapte, a cabinelor de vot și bineînțeles și ştampilele alocate membrilor secțiilor de votare”.

Secretul succesului ar sta, conform ministrului, în suplimentarea cabinelor de vot până la numărul maxim prevăzut de lege – șapte. Ministrul de Externe a avut însă şi un amendament. Vor fi mai multe cabine de vot dacă va exista spaţiu.

Or, mulți români au reclamat nu suplimentarea cabinelor de vot, ci suplimentarea secțiilor de votare.

O petiţie în acest sens a fost depusă la Ambasada României din Marea Britanie de către MY Romania Group, o organizatie nonprofit.

Faptul că se mai aduc câteva ştampile, două-trei ştampile într-o secţie de votare, vă promit că nu va ieşi bine. Sunt oameni care vor forma cozi afară, acum lumea este şi mai înverşunată pentru ceea ce se va întâmpla”, a declarat pentru Digi24 Iris Radulian, manager de proiect la MY Romania Group.

Nici românii care locuiesc în Franţa şi Germania, unde au fost cele mai mari nemulţumiri, nu cred că ministrul de Externe a rezolvat problema.

„Vor fluidiza, dar nu cred că vor rezolva situaţia”, spune Horea Bob, un român stabilit în Franța. „Foarte mulţi politicieni şi oameni de televiziune din ţară, discutând de subiectul acesta, au omis să spună că numărul românilor din diaspora a crescut de la ultimele alegeri din 2009, până în 2014”, adaugă el.

Este foarte puţin ce se face. Este praf în ochi. Oricum nu mai pun bază în nimic din ceea ce ne promite domnul Corlăţean şi faptul că acum ne flutură maxim şapte ştampile, cum spune dumnealui, nu o să ne facă să uităm drepturile fundamentale care ne-au fost încălcate pe 2 noiembrie”, spune Mădălina Roșca, româncă în Germania.

Românii care nu au mai putut vota la primul tur al prezidenţialelor sunt foarte revoltaţi şi pentru că ministrul de Externe consideră că nimeni nu trebuie tras la răspundere pentru haosul de pe doi noiembrie.

Nu am găsit motive astăzi pentru sancţiuni, dar am cerut cu mare fermitate tuturor reprezentanţilor MAE să-şi facă datoria”, a spus vineri șeful diplomației.

După scandalurile de la mai multe secţiile de votare din Franţa, Anglia sau Germania, premierul l-a ameninţat pe ministrul de Externe şi pe subalternii lui că îi demite dacă problemele se repetă şi în turul doi.

Citiți și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Proteste în toată ţara pentru un vot corect în turul al doilea. Oraşele în care românii ies în stradă
VOT ÎN DIASPORA. BEC a dat soluțiile pentru ca turul II să se desfășoare în condiții mai bune
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Marinarii aflați în cursă vor să voteze, dar nu au cum

 Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri