Sindicatul lucrătorilor MAE: Angajații MAE și-au făcut datoria pe deplin la alegerile prezidențiale

Data publicării:
MAREA BRITANIE LONDRA ROBERT FLORICA 1 11-1.56

"Este regretabil faptul ca s-au rostit ameninţări grave la adresa diplomaţilor MAE după primul tur de scrutin cum că vor fi sancţionaţi toţi cei implicaţi dacă un singur român din străinătate nu reuşeşte să voteze, cu toate că măsurile pentru facilitarea votului în exterior cădeau în sarcina Guvernului, nu a ambasadelor. De asemenea, este regretabilă şi solicitarea politicienilor de rechemare a ambasadorilor din ţările unde românii nu au reuşit să voteze. Transferul de responsabilitate politică de la Guvern asupra unor funcţionari din centrala ministerului sau asupra unor ambasadori a generat o politizare excesivă a Ministerului Afacerilor Externe, prin tentativa de a arunca vina asupra celor care în realitate şi-au făcut datoria cu maximă conştiinciozitate, în limita competenţelor", se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici - Organizaţia MAE, sindicat al lucrătorilor din Ministerul Afacerilor Externe al României.

De asemenea, semnatarii comunicatului remarcă faptul că nu este pentru prima dată când funcţionarii MAE din centrală şi exterior sunt făcuţi unici răspunzători pentru orice se întâmplă dincolo de graniţele României.

"În acest fel, acuzarea instituţiei pentru neajunsuri care îi depăşesc competenţele este folosită în competiţia politică internă", susţin ei. De asemenea, precizează că, prin statutul lor, salariaţii MAE sunt neangajaţi şi echidistanţi faţă de forţele politice din ţară, iar la recentele alegeri prezidenţiale din străinătate nu au fost semnalate cazuri când diplomaţii români ar fi făcut propagandă pentru vreun partid politic sau ar fi încercat să influenţeze alegătorii, în vreun fel sau altul.

"Angajaţii MAE şi-au făcut datoria pe deplin fiecare acolo unde a fost repartizat, încercând, prin toate mijloacele care au depins de decizia sau iniţiativa lor, să fluidizeze la maxim operaţiunea de votare şi să asigure cât mai multor alegători posibilitatea de a-şi exercita votul. Trebuie înţeles că deschiderea de secţii suplimentare de votare nu a fost de competenţa ambasadelor şi cu atât mai puţin a angajaţilor din aceste ambasade sau a personalului auxiliar trimis din centrala ministerului in sprijinul secţiilor de votare. Toţi aceşti colegi ai noştri au muncit exemplar în zilele de vot, în ciuda numeroaselor acuzaţii, insulte, violenţe sau agresiuni fizice împotriva lor din partea alegătorilor iritaţi de cozile lungi şi de perspectiva de a nu putea să voteze la cele două scrutine", se mai arată în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri