Sari la conținut
News Alert

Sociologul V. Dâncu: Doar 200.000 de oameni din 3 milioane votează în diaspora. Restul se gândesc cum să trăiască mai bine

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „Există un mit al diasporei care votează diferit decât România. Este doar un mit. Hai să ne uităm statistic la aceasta. Votează 200.000 de oameni în străinătate. Din 3 milioane câţi sunt în străinătate. Deci din 3 milioane votează o elită. La fel ca cei din ţară. La cei din ţară este cam acelaşi lucru. 5% din electoratul din ţară e un electorat care foloseşte reţele de socializare. Nu mulţi români din diaspora merg la vot. Foarte mulţi nu au părăsit România de bună voie sau nu au părăsit-o cu gândurile cele mai bune. Am făcut şi nişte studii în străinătate în anii trecuţi. Ei nu cred că prin votul lor pot schimba ceva în România”, a precizat Vasile Dâncu.

Ministerul Afacerilor Externe a refuzat deschiderea de noi secţii de votare în Italia

În acelaşi timp, spune sociologul, nici românii din ţară nu cred că pot schimba ceva în ţara lor şi se duc la vot considerând că astfel îşi respectă o obligaţie.

VIDEO. Ministrul Stanoevici, către românii din Marea Britanie: Nu este nevoie să intervin pe lângă Corlăţean. Este suficient de conştient de situaţia din diaspora

 ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „Asta nu cred nici românii de aici, ei cred că sistemul de aici îi înfrânge pe electori. De fapt ei se duc la vot într-un ritual şi pentru a-şi respecta un drept. În orice caz, merg mai mulţi, sigur, pentru că aici se desfăşoară alegerile şi aici apare mobilizarea partidelor, a televiziunilor, aici se consumă de fapt dreptul de cetăţean. Mult mai bine decât diaspora. Doar cei care au un nivel de activare politică superioară se mai gândesc la România. Restul se gândesc să trăiască cât mai bine şi să nu se mai întoarcă în România”, a mai spus Vasile Dâncu.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!