Sari la conținut

V. Ponta, la Digi24: "L-am ales pe C. P. Tăriceanu premier cu garanţia că nu va schimba cota unică în 2015. Niciodată." Ce spunea Tăriceanu în urmă cu o săptămână

 

„Unul din motivele pentru care l-am desemnat pe Călin Popescu Tăriceanu pentru a fi premier dacă eu voi preşedinte este inclusiv garanţia absolută că domnul Tăriceanu, care a introdus cota unică în 2005, nu va fi premierul care va schimba cota unică în 2015. Niciodată. Mai clar decât atât ce să vă spun!”, a declarat Victor Ponta, ieri, la Digi24.

VIDEO Declaraţia lui Victor Ponta, la Digi24

România are cea mai scăzută fiscalitate din Europa şi va veni momentul în care nivelul actual de 16% al cotei unice să fie reconsiderat pentru că pretenţiile sunt în creştere, a declarat în urmă cu o săptămână Călin Popescu Tăriceanu, propus de Victor Ponta pentru funcţia de premier.

VIDEO Declaraţia lui Călin Popescu Tăriceanu la Europa FM

„Unii au fetişizat ideea de cotă unică a cărei paternitate mi-o asum, dar nu asta este problema. Problema este nivelul de taxe. Cota unică a fost gândită dintr-un alt motiv, dintr-un motiv de simplificare a cadrului fiscal. Aşadar, ceea ce este însă o problemă care trebuie discutată în România este că românii ar fi foarte fericiţi să trăim cu cotă unică de 16% şi să avem cheltuieli ca şi când impozitele s-ar colecta în Germania sau în Franţa, la nivelul de fiscalitate de acolo. Dar acest lucru evident că nu se poate. Adică, în momentul în care văd nemulţumiri că nu se fac şi mai multe lucrări de infrastructură fizică în transporturi, nu investim în alte domenii, atunci trebuie să ne gândim şi la nivelul de impozitare pe care vrem să îl plătim. Dacă acesta este nivelul de acceptabilitate în România, pe care l-am stabilit în 2004, la finele lunii decembrie, de 16%, şi lumea nu vrea să se mărească taxele, este foarte bine, dar atunci trebuie să avem pretenţii direct proporţionale cu acest nivel. Acesta este un lucru care trebuie spus clar şi simplu. În România, în momentul de faţă, este cea mai scăzută fiscalitate din Europa. Eu cred că acesta este un atu pentru atragerea investiţiilor şi dezvoltare economică, dar probabil că, la un moment dat, va trebui să vină momentul să reconsiderăm acest nivel pentru că pretenţiile, aşa cum spuneam, sunt în continuă creştere”, a declarat Tăriceanu, la Europa FM.

La numai o zi de la preluarea mandatului de premier, la 29 decembrie 2004, Călin Popescu Tăriceanu a adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, trecerea la o cotă unică de 16% atât pentru impozitul pe venit, cât şi pentru impozitul pe profit. Adoptarea măsurii prin ordonanţă a fost justificată la acel moment prin faptul că nu era timp pentru dezbatere în Parlament până la începerea anului fiscal 2005, reaminteşte Adevărul.