Victor Ponta: Corlățean garantează cu funcția, dacă un singur cetățean din diaspora nu va putea să voteze în 16 noiembrie

Data publicării:
juramant corlatean - resized - presidency.ro


Principalele declarații:

Fiecare cetățean român trebuie să-și poată să-și exercite dreptul de vot.

Tot ceea ce ține de instituțiile publice pentru ca în 16 noiembrie să nu existe nici măcar un singur cetățean care nu a reușit să voteze vom face. Tot ceea ce ține de guvern și de instituțiile guvernamentale.

Așa cum am reușit să organizăm votul la peste 18.000 de secții din țară, așa vom face și în diaspora.

Le mulțumesc celor care au votat și îi asigur că prin măsurile pe care le luăm în 16 noiembrie vor reuși să voteze.

Prezența în diaspora a fost mult mai mare. Unii dintre ei, la Paris, la Londra, nu au putut să-și exercite dreptul de vot decât cei care se aflau în interiorul secției, aș cum prevede legea. În celalte comunități, lucrurile s-au desfășurat în linii mari și toată lumea a putut vota.

Este foarte clar că procedura de vot este cea care a consumat foarte mult. Este una antifraudare a votului. Și un timp mediu de 6-7-10-minute, ceea ce a dus pe finalul zilei la acea aglomerație.

Toate măsurile care vor fi decise mâine de BEC vor avea din punct de vedere financiar și logistic sprijinul Guvernului. Din fondul de rezervă vom aloca toate sumele necasare pentru creștera numărului de cabine, a personalului de vot.

Vineri am convocat la București ambasadorii și consulii din Franța, Germania, Marea Britanie, Austria și Republica Moldova. Dacă se va găsi ceva necorespunzător, să-i încluiască imediat pe toți președinții secțiilor de vot.

Vom pune la dispoziția MAE tot ceea ce au nevoie pentru ca declarația pe propria răspundere să fie descărcată online.

Domnul ministru și echipa de conducere din MAE îmi garantează cu funcțiile lor că niciun cetățean român care vrea să voteze nu va rămâne în afara secțiilor de vot

Pe 16 seara, dacă va exista un singur cetățean român care nu poate vota, toată echipa de conducere își va asuma responsabilitatea.

A fost o procedură care a oprit frauda în diaspora.

Titus Corlățean a adăugat că declarația pe propria răspundere să fie semnată la secția de votare, în fața membrilor comisiei.

„În ciuda acuzelor, noi am procesat și birourile secțiilor de acolo au procesat mai mulți votanți decât în 2009. Nu a lipsit nimic, toate buletinele au fost acolo, nu au lipsit ştampile, buletine de vot. Dar procedura a luat mai mult timp. Securizarea votului antifraudă a făcut să dureze mai mult”, a declarat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a exemplificat cu situaţia din New York şi Londra, unde „oamenii de la MAE au fost acolo, dar cei de la partidele politice nu s-au prezentat”. 


 

Victor Ponta se află la această oră la Ministerul de Externe și e va face declarații de presă, după scandalul de la alegerile prezidențiale din străinătate, unde mii de oameni nu au mai reușit să voteze din cauza organizării defectuoase. 

Încă de aseară reprezentanții MAE au dat vina pe rigorile electorale și spuneau că nu mai pot ține deschise secțiile de vot după ora 21:00, pentru că s-ar fi încălcat legea.

Pe de altă parte, BEC a spus că nu este responsabilitatea instituției că alegerile din diaspora s-au organizat prost.

Aseară, câteva sute de oameni au protestat la sediul MAE din București. O reacția a venit și din partea șefului statului. Traian Băsescu a cerut demisia lui Titus Corlățean și Bogdan Stanoevici, ministrul Afacerilor Externe, respectiv ministrul Românilor de pretutindeni.

Astăzi, vicepremierul Liviua Dragnea a declarat că el nu are nimic să-i reproșeze Ministerului Afacerilor Externe.

Digi24 a încercat să-l contacteze pe ministrul Titus Corlățean, dar până la această oră nu a răspuns la telefon.

În total, 161.054 de alegători au reușit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie 2014 la secțiile organizate în străinătate. Spre deosebire, lalegerile prezidențiale din 2009, în secțiile de vot din străinătate și-au exercitat dreptul 147.754 de cetăţeni români.

Citiți și
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Rezultate OFICIALE parțiale anunțate de BEC: Victor Ponta - 40,33%, Klaus Iohannis - 30,44%
Liviu Dragnea, despre procesul electoral din străinătate: MAE nu poate fi învinovăţit de nimic
Presa internațională: Românii îi consideră comuniști pe social-democrații lui Ponta
Radiografia unui scrutin în care diaspora a arătat din nou că există
PROTESTELE românilor din străinătate. Reacția Ministerului de Externe
Traian Băsescu: „Grave deficiențe de organizare a procesului electoral”
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Suspiciuni de fraudă într-un oraș din Spania: 30 de euro în schimbul unui vot 

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri