Victor Ponta, la Digi24: Fac tot ce pot ca măcar aceleași greșeli din campaniile precedente, apropo de spa-ul din 2009, să nu le fac

Data publicării:
Victor Ponta ingandurat la Digi24 30 septembrie 2014 6

FOTO: Digi24

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Victor Ponta a avut parte în studioul Digi24 de o surpriză. Aici îl aștepta Teodor Meleșcanu, fostul șef al SIE, care a anunțat deja că îl susține pe premier în turul al doilea al prezidențialelor. Victor Ponta a confirmat că, dacă va ajunge președinte, îl va lua consilier.

Nu-mi propun să fac nimic singur și nu fac niciodată nimic singur, i-a spus Victor Ponta lui Emil Hurezeanu, care a venit și el în studioul Digi24.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Controlul de la Sibiu. VICTOR PONTA: O știre falsă apărută dimineață că este Corpul de Control al primului ministru la Sibiu. Corpul de Control a efectuat mai multe astfel de verificări și a sesizat DNA la 11 septembrie. 

Cred că dl Iohannis nu face lucruri serioase, se ia după lucruri din presă care după aceea se dovedesc neadevărate. Dacă este candidat nu înseamnă că are imunitate, nu cred că pretinde un regim special față de alții. Are un staff de oameni care a lucrat și cu dl Băsescu și care mizează pe agresivitate, ceea ce nu i se potrivește.

Pentru știre este de vină un jurnalist din Sibiu și o televiziune căreia îi plac breaking news-urile, nu a dvs.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Vreau voturi de la toți ceilalți contracandidați din turul I: Dna Macovei și dna Udrea sunt două doamne de apreciat că au intrat într-o lume a bărbaților.

Când ești președinte, ești sub contract cu toți cetățenii. Ca prim-ministru, ai contract cu coaliția la guvernare. De aceea, nu o să mă auziți spunând că nu vreau voturi de la vreunul dintre candidați.

Cu oricare dintre acești oameni, dacă sunt lideri de partid, eu voi dialoga ca președinte.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Iohannis, „străin”, „lucru” . VICTOR PONTA: În campanie lucrurile se încing, bătălia este dusă cu arme foarte puternice. Dl. Iohannis și cu mine la un loc nu o să reușim niciodată să scoatem atâta agresivitate cât a scos dl Băsescu. 

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 VICTOR PONTA: E un gen de reminiscență a politicii de Dâmbovița 

Cred că avem foarte multe de învățat de la țările Occidentale. Dar felul în care se adresează unii colegi de la PPE mi se pare un parti-pris, mi se pare un gen de agresivitate care trebuie redusă. Este manifestată din 2012 încoace de aceleași persoane, de domnul Krichbaum. Când ții partea cuiva e greu să fii obiectiv. Sunt convins că niciodată în privința altor țări domnii de la PPE nu se manifestă atât de dur ca la adresa noastră.

Domnul Daul, domnul Brok, dar ceilalți nu stau toată ziua cu grija pentru România. Cer mai mult respect. Este o reminiscență a domniilor fanariote. E un gen de reminiscență a politicii de Dâmbovița care nu s-a dus cu totul.  

Ar trebui să avem un pic mai multă conștiință a faptului că suntem cetățeni egali, nu de rangul doi. 40% din cei care au votat cu noi au fost certați. Așa cum noi îi respectăm, putem să cerem mai mult respect. 

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. VICTOR PONTA: Eu nu cred că am avut vreo obligație ca în România să conducă numai PPE. Când PNL a intrat în PPE n-a mai dat lovituri de stat. Standardele nu sunt stabilite de PPE. Noi avem două partide mari în PPE acum: PDL care a fost în Internaționala Socialistă și PNL, care a fost în ALDE. Au fost „vopsiți”.

Mi se pare chiar o propagandă grosolană comparația cu Orban și Putin”.

Victor Ponta este de acord cu observația lui Emil Hurezeanu că este mai degrabă un progresist de tip Blair și respinge observația că, spre deosebire de Blair, îi curtrează pe naționaliști. „Bunicul meu a venit din Banat și soția mea este din Sibiu. Faptul că ești român nu este un dezavantaj în România”.

E român Klaus Iohanis? a fost întrebat prezidențiabilul PSD. „Sigur că da. Dar dacă spun asta, îi stric campania, care spune că este neamț. Cei care l-au votat pe T. Băsescu și care acum îl votează pe K. Iohannis de-asta îl votează: că e neamț”, a declarat Victor Ponta.  

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Tema străinului, retorică de campanie?

Dorința ca politica liderilor PPE să se facă cu limita și respect. Merkel a fost în campanie electorală în Franța, pentru a-l susține pe Sarkozy, niciodată nu s-a exprimat ca domnul Daul. Eu cred că atunci când spune ceva dl Krichbaum apare mult mai repede în presa din România decât în presa germană.

PONTA: Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris că eu am omorât un om

Dacă spunea în Germania, nu dădea niciun ziar din Germania. Mă refeream la faptul că Frankfurter Allgemeine Zeitung a scris pe filieră românească cum eu am omorât un om. Despre unul din România poți să scrii. A scris că am omorât pe cineva.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ruperea Transilvaniei

Harta după publicarea voturilor veți vedea că se revelează o imagine care este un semn de întrebare, Transilvania Iohannis și în restul țării a câștigat dl. Ponta. Tendițele centrifuge sunt foarte importante. Datorită crizei economice internaționale fiecare se restrânge pe ceea ce are. Este o tendință pe care nu o putem ignora”, a spus Teodor Meleșcanu.

S-a aglomerat discursul de divizare de la turul I, a observat Emil Hurezeanu. VICTOR PONTA: „Dl Silagyi este extrem de radical, de neeuropean. Sigur că există specificitatea regiunilor, dar eu sunt cel care...să vă spun un lucru: cele mai mari investiții publice se fac în Ardeal, ei sunt cei care au autostrăzi înaintea oltenilor. N-o să mă auziți niciodată spunând, nici măcar într-un miting, că noi, oltenii, doar n-o să votăm un ardelean. Greșeala aceasta a făcut-o dl Iohannis, care a spus că ardelenii trebuie să voteze un ardelean”.

„Klaus Iohannis cu Liviu Dragnea au lucrat împreună la proiectul de descentralizare, pentru care mi-am angajat răspunderea. Curtea Constituțională, cu voturile unor ardeleni – dl. Zegrean e ardelean – a spus că e neconstituțională. Eu cred că 90% dintre lucruri se fac mai bine nu la București, ci acolo unde se întâmplă”.

Portul Constanța – am vrut să fac privatizare.  Aeroportul București, Poșta cred că trebuie listate și ele la bursă.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Evident că e o minciună faptul că aș fi prieten cu Viktor Orban. România și Guvernul meu s-a opus clar împotriva oricărui proiect South Stream, sau vreunui gazoduct fără respectarea normelor.

VICTOR PONTA: Gazele din marea Neagră vin în România

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Am avut o înțelegere cu Exxon: gazele din marea Neagră vin în România. România va fi unul dintre cei mai importanți jucători pe piața energetică. Depozitele de gaz există România. Sunt de acord de cu dl. Băsescu și în alte proiecte. Sunt de acord cu dl. Băsescu că noi nu facem parte din South Stream.  

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Nu mă uit peste gard la alții și nu dau sfaturi. Am pus foarte mare accent pe relația cu R. Moldova. Acum suntem percepuți de majoritatea populației ca fiind cei mai buni prieteni. Eu cred în importanța relațiilor personale pentru a dezvolta relațiile internaționale.

I-am spus și premierului sârb: Dacă sunteți deștepți faceți lucrurile bune pe care le-a făcut România și evitați-i greșelile. M-am inspirat de la Polonia, cu țările baltice.

Ziare.com a scris că The Economist a scris că sunt prieten cu Orban și Putin. Citesc pe tabletă aplicația The Economist. Este un blog care spune că Ponta, care este prieten cu Orban, cu Putin, ... era un link, care m-a dus la Deutsche Welle, unde și acolo era un link către un jurnalist român care scrie la Revista 22. Ca procuror, consider această operațiune similară unei spălări de bani.


Relația cu China. Am spus că invidiez parteneriatele strategice cu China ale SUA, Germania, motiv pentru care mi-aș dori să fac și eu ce fac Statele Unite, UE, Germania.

Emil Hurezeanu: Mă întreb, când vor să facă reactoarele 3 și 4, nu intrăm în coliziune cu interesele americane și europene?

Victor Ponta: Nu, că americanii nu investesc în energie nucleară, pe europeni i-am așteptat cinci ani.

Nu mă lasă dl Meleșcanu să iau România și să o duc în China!

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Emil Hurezeanu: DNA și-a accelerat operațiunile în campanie, nu cumva și Guvernul și-a multiplicat operațiunile caritative?

VICTOR PONTA: Bineînțeles!

Emil Hurezeanu: Nu cumva se măresc apoi taxele?

VICTOR PONTA: Noi după 10 luni, avem excedent bugetar, sunt invidios pe cel care vine după mine. Toate lucrurile pe care le-am făcut sunt rezultatele unor sacrificii. DNA foarte bine a făcut că ne-a ajutat.

În 2009, nu eram un factor decizional în Guvern.

Luni am fost special la guvernatorul BNR și la Dl Georgescu, mă sfătuiesc de fiecare dată cu ei pe domeniul fiscal-bugetar, și le-am spus: am această bucurie, sunt pe excedent, ce ar trebui să fac ca să mă ajut apoi bugetar? Ideea a venit de la tânăra mea ministră de Finanțe: Guvernul român are de plătit pe cei care au dat în judecată guvernul Boc și au câștigat. Au fost reeșalonate, dar dacă plătim aceste titluri executorii în avans....ne ușurăm în anii viitori,

Tăriceanu – garanția absolută că cel care a introdus cota unică nu va fi cel care o va scoate.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Tema serviciilor. Președintele a cerut la SRI să fie sprijinit.

Trecerea de la statutul de Pisic la cel de James Bond mi-a priit, dar SIE a pierdut.

Teodor Meleșcanu: Unul din proiectele viitoare este readucerea în Parlament a pachetului de legi privind securitatea, care sunt în Parlament din 2004.  Candidatura mea e datorată convingerii că problema României este asigurarea securității.  

VICTOR PONTA:  Am multe defecte, dar nu sunt imaginea comunismului 

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Am multe defecte, dar să fiu imaginea comunismului... nu sunt. Asta e propaganda. Serviciile din Franța au urmărit-o pe dna. Udrea. Cum vi se pare ca președintele României să vorbească despre serviciile unei țări a urmărit-o pe dna Udrea la shopping.

Este propagandă că noi luăm țara-n spate și o ducem la Moscova, că desființăm DNA, închidem Digi24. Astea sunt elementele de propagandă.

Votul în diaspora. Ponta: Este inadmisibil ca un cetățean român să vrea să voteze și să nu poată 

Este inadmisibil ca un cetățean român să vrea să voteze și să nu poată. A fost o procedură care în România nu a creat nicio problemă. A ieșit dl. Blaga și a spus că am furat un milion  de voturi. 

Prin deciziile luate de BEC se va rezolva. În Moldova au votat 21.000 față de 9.000 în 2009.

Nu sunt de acord că cei de afară sunt superiori, sunt mai deștepți decât cei din țară.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Confruntare cu Klaus Iohannis. Ce șanse sunt? Victor Ponta: Patru șanse. Încă nu există un răspuns de la K. Iohannis.

Propunerea de la Timișoara: Am rămas cu o oarecare suspiciune de la dl Geoană cu așa zisele locuri independente și moderatori independenți care apoi descoperă că au fost agenți.

Eu n-am cerut la televiziuni niciun fel de moderator, ele îl stabilesc.

Am o calitate: încerc să învăț din greşelile mele, dar și din ale altora. Privilegiul activității mele politice, care mă scutește de greşeli gen „ghinion, voi, ardelenii, să nu votati cu ceilalți”, privilegiul e că am fost în 2004, 2009 la două campanii pe care am văzut cum le-am pierdut. Fac ce pot ca, apropo de mersul la spa din 2009, măcar acele greşeli să nu le fac.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri