Sari la conținut

VOT CU SCANDAL ÎN DIASPORA. Explicațiile lui Titus Corlățean: Au existat agitatori

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Au fost oameni care sunt susţinători ai unor candidaţi - care, acum, unii dintre ei au ieşit din cursă - şi care au putut să provoace şi să genereze o anumită stare de spirit ajungând chiar la violenţă, aşa cum a fost cazul la Paris. Din informaţiile pe care le am, au fost grupuri de oameni care au venit în mod special acolo pentru a îngroşa rândul. (Unde?) În Germania, în anumite secţii de votare. (Unde? La Stuttgart, la Koln, la Munchen, unde?) La Stuttgart, la Munchen. Este o realitate, au fost oameni care au provocat acolo, în mod deliberat, profitând de bunăvoinţa mult mai multor oameni care au dorit să voteze şi care au devenit nemulţumiţi pe măsură ce timpul trecea”, a explicat ministrul de externe Titus Corlățean la Digi24.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ministrul a readus în atenție acuzațiile de fraudă la votul din 2009 din diaspora și a explicat că din cauza acelor suspiciuni s-a îngreunat procedura de votare acum, pentru că s-a dorit securizarea votului. „Ani de zile am trăit în țara asta sub obsesia fraudării alegerilor – știm istoria lui 2009 și ce s-a întâmplat la ambasada de la Paris. Noi am dublat numărul secțiilor de vot de la Paris. În 2009, era o singură secție cu șase ștampile, în 2014 două secții de votare cu de două ori șapte ștampile și cu toate aceastea a fost un aflux foarte mare datorită procedurii care a securizat votul - ținând cont de ce s-a întâmplat în 2009 - dar care iată, a generat întârzieri”, a spus șeful diplomației.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Pentru buna funcționare a votului din 16 noiembrie e nevoie de un „efort mult mai larg” al tuturor instituțiilor statului, spune Titus Corlățean. Marți, la întâlnirea dintre BEC și MAE vor fi făcute propuneri în acest sens, a mai spus ministrul. El a anunțat că va cere BEC să simplifice procedura legată de declarația pe proprie răspundere, astfel încât aceasta să poată fi descărcată online, din timp, cu o zi-două-trei înainte, iar alegătorul să vină la vot cu ea deja completată. Doar semnătura pe declarație să fie pusă în interiorul secției de votare, a explicat Titus Corlățean.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Acolo s-au mai întâmplat și alte chestiuni care sunt obiective și pe care trebuie să vi le spun. Am avut surpriza să constatăm că birourile secțiilor de votare, care sunt alcătuite dintr-un președinte pus la dispoziție de MAI – și n-a lipsit niciunul – plus alți doi diplomați, au lipsit și nu o dată reprezentanți ai partidelor politice. Care sunt motivele mi-e greu să spun, dar acest lucru a dus la reducerea ștampilelor și în consecință la îngreunarea procesului”, a arătat Titus Corlățean.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014.  Votul din diaspora a ridicat cele mai multe probleme la scrutinul prezidențial din 2 noiembrie. Puterea este acuzată că a organizat foarte prost alegerile în străinătate. Mulți români nu au reușit să voteze, în ciuda faptului că au stat ore în șir la coadă. Votul din diaspora a dat naștere unui protest spontan la București, duminică seara, în fața sediului MAE. După ce, inițial, Liviu Dragnea a luat apărarea MAE, luni, premierul Victor Ponta a amenințat că Titus Corlățean riscă să fie demis, dacă un singur român din străinătate nu reușește să voteze în turul al doilea, prevăzut la 16 noiembrie.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Românii din străinătate stau la cozi de sute de metri ca să voteze - FOTO
Vot cu SCANDAL în DIASPORA
Radiografia unui scrutin în care diaspora a arătat din nou că există
PROTESTELE românilor din străinătate. Reacția Ministerului de Externe
Traian Băsescu: „Grave deficiențe de organizare a procesului electoral”
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Suspiciuni de fraudă într-un oraș din Spania: 30 de euro în schimbul unui vot 
IPP cere vot prin corespondenţă pentru românii din diaspora
Votul la Londra - relatarea unui român care a stat şapte ore la coadă

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!