VOT ÎN DIASPORA. Înregistrări revoltătoare: „Mi-a dat cu bastonul în ureche. Mi-a pocnit ceva!”

Data publicării:
ranita vot

În faţa ambasadei din Roma, situaţia a degenerat după ce, timp de o oră şi jumătate, porţile au fost închise. Explicaţia primită de oameni a fost halucinantă:

- Ce au zis?

- Că s-a rupt cheia în uşă. Şi din cauza asta.

- Câţi erau aici, câţi nu scoteau cheia aia de acolo? Cu dinţii o scoteau!

Sute de români au stat la coadă ore întregi, în ploaie, în speranţa că vor reuşi să îşi voteze preşedintele. Mulţi dintre ei au renunţat. Ei au spus că ar fi fost agresaţi de forţele de ordine italiene.

„Am ieşit pentru că au început să ne împingă şi să scoată bastoanele”, povestește o femeie.

„Era să mor. S-au dat poliţaii la noi, mă. Au dat în noi, în români. Au dat cu bastoane în români”, spune un bărbat. „Nu se poate aşa ceva. E dreptul nostru!”, adaugă el.

O femeie plânge. „Mi-a dat cu bastonul în ureche. Mi-a pocnit ceva când a dat cu bastonul”, spune ea.

Oamenii i-au acuzat pe membrii secţiei şi de întârzierea intenţionată a procesul de votare.

„Nu vor să ne lase să intrăm înăuntru. Intră patru persoane şi sunt şapte ştampile. Şi ţine 20 de minute o persoană. Trei ştampile stau şi aşteaptă”, susține o femeie.

Pentru întreaga situaţie creată, oamenii au dat vina pe proasta organizare a procesului electoral.

„Trebuiau să facă în alte părţi, pe zone. Trebuiau să facă mai multe secţii de votare ca să poată să voteze toată lumea”, spune un tânăr.

Cum se apără ambasadorii

Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, spune că a propus organizarea a 66 de secţii de votare, însă a primit aprobare pentru doar 51. Printre oraşele pentru care cerut suplimentarea secţiilor se numără şi Torino, unde au fost probleme mari la scrutinul de duminică, dar a fost refuzată.

„Mă tem că o situaţie ca cea creată cu ocazia alegerilor o să altereze relaţia ambasadei cu comunitatea, ceea ce nu e în regulă”, a declarat Dana Constantinescu la Digi24.

Şi şefii misiunilor diplomatice din Marea Britanie şi Germania au cerut deschiderea mai multor secţii de vot.

Ambasada a solicitat între cele două tururi, a propus deschiderea a trei secţii noi în Londra. Una singură în plus dacă ar fi fost, toţi cei care în turul doi nu au reuşit să voteze ar fi putut vota”, afirmă Ion Jinga, ambasadorul României la Londra.

Cred că şi colegii mei - consulii generali de la Bonn şi, respectiv, de la Munchen - au făcut tot ce puteau să facă. Noi, între turul întâi şi doi am solicitat chiar cu insistenţă să se deschidă noi secţii de votare. Acest lucru nu s-a putut. (Reporter: Vi s-a spus de ce nu s-a putut?) Păi, ni s-a spus că aşa sunt prevederile legale”, a declarat și fostul ministru de Externe Lazăr Comănescu, în prezent ambasadorul României în Germania.

Şi ambasadorul României în Franţa a cerut suplimentarea secţiilor în Paris.

Am apreciat că va veni destul de multă lume la vot. Este clar că erau necesare mai multe secţii de votare”, a spus Bogdan Mazuru, marți seară, la Digi24.

În Paris mii de oameni nu au reuşit să voteze nici în primul şi nici în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri