VOT ÎN DIASPORA. Un europarlamentar PSD îi scrie lui Gunther Krichbaum: Tocmai l-aţi îngropat pe candidatul Iohannis prin scrisoarea trimisă la "Înalta Poartă de la Bruxelles"

Data publicării:
Gunther Krichbaum mediafax

 

Gunther Krichbaum, parlamentar CDU FOTO: MediafaxFoto 

Secţiile de vot din străinătate au primit indicaţii să împiedice voturile în favoarea candidaţilor dreptei, a susţinut, în 4 noiembrie, Gunther Krichbaum, într-o scrisoare către Jean-Claude Jucker, căruia îi cerea să intervină pe lângă Guvernul român pentru ca turul 2 al prezidenţialelor să aibă loc în condiţii bune.

VOTUL ROMÂNILOR DIN DIASPORA. Un parlamentar german cere intervenția președintelui CE

Ambasada SUA reacționează în cazul votului românilor din diaspora

Redăm integral scrisoarea parlamentarului PSD Andi Cristea:

„Stimate Domnule Președinte,

În data de 3 noiembrie a.c. ați adresat o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care referindu-vă la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României, organizat în străinătate, „vă exprimați îngrijorarea cu privire la posibila apariție a unor nereguli severe în desfășurarea alegerilor prezidențiale din România”.

Andi Cristea FOTO andicristea.ro

Constat cu suprindere că sunteți victima unei dezinformări, fapt surprinzător, în opinia mea, având în vedere buna dumneavoastră cunoaștere a realităților românești. Ați fost decorat de președintele României, Traian Băsescu cu Steaua României în grad de Comandor. La nivelul diplomației parlamentare ați fost foarte activ în luarea unei decizii favorabile României la nivelul Bundestag-ului și al autorităților germane, inclusiv referitor la aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.

Voi prezenta, într-un mod factual, motivele pentru care cred că sunteți într-un mod nevoit victima unor dezinformări.

Preşedintele Băsescu cere, din nou, demiterea ministrului Titus Corlăţean

Dumneavoastră ați afirmat, în scrisoarea către președintele Comisiei Europene, că „numărul secțiilor de votare în care românii stabiliți în străinătate își pot exprima votul a fost redus drastic”. Vă informez că numărul secțiilor de votare este același ca la ultimul scrutin prezidențial din anul 2009. La primul tur desfășurat pe 2 noiembrie a.c. au fost tot 294 secții de vot.

Ministerul de Externe, după comunicatul BEC: "Suntem în proces intern de evaluare consolidată"

Se pot suplimenta secțiile de vot din diaspora? Ministrul spune că nu. Ce spune legea

Domnia voastră ați afirmat că „Secțiile de vot aflate în subordinea Guvernului social-democrat din România au primit indicații clare de la București în sensul împiedicării voturilor exprimate masiv în favoarea candidaților de centru-dreapta” făcând referire la “o împiedicare voită a exprimării votului”. Vă informez că la alegerile din 2 noiembrie a.c. organizate în străinătate au votat un număr de 161.262 de cetățeni români, față de 95.068 de cetățeni români care au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2009.

Într-o manieră caracterizată de sinceritate vă rog să primiți aprecierile mele pentru preocupările domniei voastre cu privire la desfășurarea procesului electoral din România. Mă bucur că Președintele Comisiei de afaceri europene din Bundestag veghează la respectarea valorilor fundamentale ale UE inclusiv într-o democrație tânără ca România. Sunt convins că dacă în turul doi al alegerilor din România nu am fi avut un politician român de etnie germană, reacția dumneavoastră ar fi fost la fel de promptă.

Mi-aș fi dorit să aveți aceeași reacție rapidă în urmă cu cinci ani când aproximativ 50% din procesele verbale de la secțiile de vot din străinătate au fost greșite, lucru confirmat, la acel moment, de președintele Biroului Electoral pentru străinătate, judecatorul Sorin Vasilescu. Similar o reacție de clarificare din partea dumneavoastră ar fi fost binevenită la finalul turului doi de scrutin prezidențial, din decembrie 2009, când inclusiv reprezentantul Partidului Național Liberal, condus acum de domnul Klaus Werner Iohannis, contesta procesul verbal centralizator al alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2009 pentru nereguli grave.

O posibilă explicație a absenței reacțiilor dumneavoastră la acest moment ar fi faptul că în urma jocului de lumini și umbre din diaspora câștiga Traian Băsescu, din aceeași familie politică cu dumneavoastră.

De data aceasta, primul tur de scrutin a fost organizat într-o manieră corectă, cu scrupulozitatea respectării prevederilor legale. Asta a însemnat, din păcate, și cozi și timp de așteptare mai mare pentru românii din afară. Eu îmi exprim convingerea că un număr cât mai mare de români aflați în afara României vor putea vota în turul doi al alegerilor prezidențiale. În același timp, vă informez că numărul cetățenilor români cu drept de vot din străinătate este de ordinul milioanelor.

Și, într-o manieră mai politică, în final, cred că tocmai l-ați “îngropat” pe candidatul Iohannis prin apelul dumneavoastră, prin scrisoarea dumneavoastră în limba română trimisă la “Înalta Poartă de la Bruxelles”. Românii îi admiră și respectă pe germani și sunt oameni demni, mândri despre ce au bun în țara lor”.

Citiți și:

VOT CU SCANDAL ÎN DIASPORA. Explicațiile lui Titus Corlățean: Au existat agitatori, mai ales în Germania
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Românii din străinătate stau la cozi de sute de metri ca să voteze - FOTO
Vot cu SCANDAL în DIASPORA
Radiografia unui scrutin în care diaspora a arătat din nou că există
PROTESTELE românilor din străinătate. Reacția Ministerului de Externe
Traian Băsescu: „Grave deficiențe de organizare a procesului electoral”
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Suspiciuni de fraudă într-un oraș din Spania: 30 de euro în schimbul unui vot 
IPP cere vot prin corespondenţă pentru românii din diaspora
Votul la Londra - relatarea unui român care a stat şapte ore la coadă
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Votul din diaspora, viral pe internet

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri