Funeralii regale | Sicriul cu trupul Reginei Ana a fost adus la Palatul Regal din Bucureşti

Data publicării:
REGINA ANA-1

FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

ACTUALIZARE 20.45: Siciriul cu trupul Reginei Ana a ajuns în București și a fost depus în Sala Tronului din Palatul Regal, în cadrul unei ceremonii private, la care au participat membrii familiei regale. 

ACTUALIZARE 18.20. Sicriul cu trupul Reginei Anei va fi adus la Bucureşti.

160810 regina ana 01 INQUAM Octav Ganea
160810 regina ana 01 INQUAM Octav Ganea


ACTUALIZARE 15.40: Premierul Dacian Cioloş, vicepremierii Vasile Dîncu şi Costin Borc şi alţi membri ai Guvernului au depus coroane de flori la Castelul Peleş, în memoria Reginei Ana.

La ora 16.00 se încheie intervalul de timp alocat de Casa regală pentru ca reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului să transmită condoleanţe. După această oră sunt aşteptaţi reprezentanţii Academiei Române, Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice.

160810 regina ana 01 INQUAM Octav Ganea
160810 regina ana 01 INQUAM Octav Ganea

ACTUALIZARE 15.00:  Oficialităţile continuă să vină să aducă un ultim omagiu Reginei Ana, la Castelul Peleş. La această oră este aşteptat premierul Dacian Cioloş să prezinte condoleanţe Familiei Regale. Deja la Sinaia au venit şeful statului, Klaus Iohannis, preşedintele Camerei deputaţilor şi cel al Senatului. De asemenea, și preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a prezentat condoleanţe Familiei Regale.

ACTUALIZARE 14.00: Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a ajuns la Castelul Peleș unde a adus un ultim omagiu Reginei Ana și a prezentat condoleanțe Familiei Regale. 

ACTUALIZARE ORA 10:00. Președintele Klaus Iohannis este primul dintre oficialii statului român care vine la Castelul Peleș pentru a-i aduce un omagiu Reginei. Însoțit de doi membri ai Gărzii de Onoare, el a depus o coroană de flori la fântâna din curtea interioară a Castelului Peleș și a aprins o lumânare. La intrarea în Castel a fost întâmpinat de Custodele Coroanei, Principesa Margareta, și de Principele Radu. Au dat mâna, președintele și-a prezentat condoleanțe și cu toții au intrat apoi în castel. Șeful statului a ieșit după aproximativ 10 minute.

„Compasiunea și regretul meu profund pentru dispariția Majestății Sale Regina Ana a României. Simplitatea si căldura umană a Reginei Ana, precum și exemplul personal de comportament și loialiate o așează între simbolurile României contemporane. În aceste momente de adâncă tristețe, transmit condoleanțele mele întregii Familii Regale. Dumnezeu s-o odihnească în pace!'', a scris președintele României în cartea de condoleanțe deschisă la Castelul Peleș în memoria Reginei Ana.

160810 regina ana 01 INQUAM Octav Ganea
160810 regina ana 01 INQUAM Octav Ganea

Potrivit programului funeraliilor Reginei Ana a României emis de către Casa Regală, în cursul zilei de astăzi se vor prezenta mai multe oficialități pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș.

Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

Ora 10-12: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.

Ora 12-14: Reprezentanții Instituțiilor Statului.

Ora 14-16: Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.

Ora 16-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

La ora 18.30, corpul neînsuflețit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53).

Cine și-a anunțat până acum prezența: Președintele României Klaus Iohannis, Premierul României Dacian Cioloș și Președintele PSD, Liviu Dragnea. Au mai anunțat că vin: Președintele Moldovei, Președintele Senatului, Președintele Camerei Deputaților, Președintele Academiei Române și alți trei academicieni

Miercuri, 10 august, la ora 20.30, corpul neînsuflețit al Reginei va ajunge la Sala Tronului din Palatul Regal. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului. 


Vestea că medicii nu îi permit să participe la funeraliile Reginei Ana l-a întristat nespus pe Regele Mihai, spune şeful Casei Regale a României. Majestatea Sa a fost sfătuit de doctori să rămână în Elveţia, chiar dacă starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit în ultima vreme.

Andrew Popper, şeful Casei Regale: „E foarte trist, ar fi dorit să participe, e adevărat că se simte mai bine decât în martie, totuși e foarte slăbit și starea sănătății sale e încă precară. Un colegiu de medici l-a sfătuit să nu călătorească în România. Cu mare tristețe a acceptat acest sfat. Va petrece zilele de doliu înconjurat de prieteni și maicile care sunt cu Majestatea Sa în Elveția și va fi un moment de reflectare asupra unei relațiii care a durat aproape 70 de ani. Sunt convins ca Majestatea Sa e satisfăcut că Regina s-a întors acasă.

În primul rând trebuie amintită prin devotamentul extraordinar pe care l-a arătat Majestății Sale. A fost o persoană care și-a dedicat întreaga existență Majestății Sale. Nu ar fi putut să supraviețuiască anii grei ai exilului fără acest sprijin. În al doilea rând trebuie să ne-o amintim ca o persoană care s-a îndrăgostit de România, deși foarte mulți ani nu i s-a permis să vină în România. S-a dedicat nu numai Majestății Sale, ci și destinului României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri