Consilier prezidenţial: De la ultimul summit NATO, mediul de securitate s-a deteriorat

Data publicării:
oprisor

După summit-ul din Ţara Galilor, mediul de securitate a cunoscut o deteriorare. Venind către zona noastră, Marea Neagră, în imediata vecinătate a României, putem spune că mediul de securitate este caracterizat prin continuarea conflictului din estul Ucrainei, prin continuarea dislocărilor militare din partea Federaţiei Ruse în regiune, precum şi prin desfăşurarea unor exerciţii militare ruse de amploare, fără să existe un minim de transparenţă. Am asistat în această perioadă la continuarea acţiunilor Federației Ruse de conturare a unei posturi militare puternice, atât prin utilizarea Mării Negre ca o platformă de proiectare a forţei către estul Mediteranei, iar aici avem în vedere intervenţia Federaţiei Ruse în Siria”, a spus Ion Oprişor, consilier prezidenţial, Departamentul Securităţii Naţionale.

Consilierul prezidenţial mai spune că militarizarea penisulei Crimeea a destabilizat echilibrul de putere din regiune.

„De un interes special pentru România, din perspectiva imperativului de asigurare a securităţii în regiunea Mării Negre, sunt demersurile de militarizare a Peninsulei Crimeea, dezvoltarea capacităţilor de interzicere a accesului zonal şi desfăşurarea de exerciţii cu termen redus de notificare”, a adăugat Ion Oprişor.

Şi situaţia politică din Republica Moldova ar putea influenţa securitatea din zona noastră.

„Nu putem să nu amintim şi de criza politică din Republica Moldova, pentru că protestele care au avut loc la începutului anului 2016 la Chişinău au creat premisele pentru afectarea stabilităţii de securitate şi valorificarea situaţiei de către blocul politic pro-rus. În ceea ce priveşte Republica Moldova, putem spune că riscurile de securitate asociate acestor proteste s-au redus în plan politic, însă tinde să se consolideze poziţia formaţiunilor pro-ruse”, a mai spus consilierul prezidențial.

Influenţa Rusiei se simte şi atunci când în Marea Neagră au loc exerciţii navele la care participă aliaţi din NATO, spune Ion Oprişor: „Când se desfăşoară astfel de exerciţii în zona Mării Negre, ele sunt urmărite cu mare atenţie de către aliaţi şi se caută în aşa fel încât să nu se ajungă la genul de incidente ca cel dintre Turcia şi Federaţia Rusă.”

Şefii de stat şi de guvern vor decide la Summitul de vineri de la Varşovia continuarea misiunii din Afganistan. România va trimite mai mulţi militari în zonă.

România în 2017, prin decizia CSAT, va participa cu un efectiv de aproximativ 700 de militari. Totuşi, despre Afganistan nu se poate spune că este stabilizat sub aspectul securităţii”, a declarat consilierul prezidenţial.

Ion Oprişor a anunţat că scutul antirachetă de la Deveselu va fi un subiect important pe agenda summitului: „Insist că acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei, dislocarea în România pe baze permanente a 150 de militari are o relevanţă strategică deosebită, fiind singura prezenţă permanentă, nu rotaţională, de pe flancul estic.”

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va rămâne fără ecou în domeniul securităţii, iar aliaţii din NATO vor ţine cont de asta, spune consilierul prezidenţial.

Ca un ultim eveniment, ne referim şi la foarte recentul Brexit, care evident că afectează solidaritatea europeană în general, nu la nivel NATO, ci al UE, prin manifestarea unor tendinţe de izolare, xenofobe, într-una dintre puterile europene de prim rang”, a spus Ion Oprișor.

Delegaţia României la Varşovia va fi condusă de preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri