Sari la conținut

Interviu. Bogdan Aurescu explică mizele negocierilor de la summitul NATO

Negocierile pentru summit putem spune că au început imediat după ce s-a terminat summit din Marea Britanie. Între summitul din Țara Galilor din septembrie 2014 şi summitul de la Varşovia din iulie 2016 există un întreg set, proces de iniţiative care au fost lansate, de rezultate care au fost obţinute, de măsuri care au fost propuse, negociate şi cele mai multe dintre ele vor fi omologate la acest summit. Este o negociere complexă care trebuie spus că nu începe cu o lună înainte de summit, deşi negocierile pe comunicatul final, declaraţia finală a summitului, documentul care reuneşte cele mai importante elemente care urmează să fie adoptate de către şefii delegaţiilor participante, au început în jurul datei de 20 iunie”, a declarat consilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu.

Viitorul colaborarării din Rusia şi NATO este un punct important pe agenda summitului din Polonia. 

„În ceea ce priveşte relaţia NATO-Rusia din această perioadă, a existat deja o reuniune a unui Consiliu NATO-Rusia, o parte dintre aliaţi au fost destul de mulţumiţi de această reuniune, alţii mai puţin. Cert este că decizia de a avea o a doua reuniune a Consiliului NATO-Rusia după summit este o decizie mult mai bună. Noi nu trebuie să cream impresia nimănui şi mai ales Rusiei că discutăm deciziile pe care le vom adopta la summit cu Rusia înainte ca ele să fie adoptate la summit.

Dialogul trebuie să fie menţinut şi este nevoie de acest tip de dialog, mai ales că pe agenda Consiliului NATO-Rusia, atât a primei reuniuni, cât şi pe agenda următoarei reuniuni, se vor aşeza mai ales aspecte care ţin de situaţia aliaţilor. E vorba despre situaţia din Ucraina, despre măsurile de creştere a transparenţei în activităţile militare sau despre situaţia din Afganistan. Acest dialog trebuie însă să fie precedat de consolidarea posturii de descurajare a NATO. Putem să avem un dialog eficient cu Federaţia Rusă dacă avem o descurajare eficientă. Acest punct de vedere a prevalat, iar reuniunea Consiliului NATO-Rusia, care va avea loc pe 13 iulie, va consacra acest tip de abordare”, a explicat Bogdan Aurescu.

Uniunea Europenă şi NATO vor semna la summitul de la Varşovia o declaraţie comună prin care vor colabora în mai multe domenii care ţin de securitate. 

„Sper să vedem şi o declaraţie comună a liderilor UE şi NATO, care să fie adoptată cu ocazia summit-ului, care pune accent pe întărirea cooperări în zone unde sunt interese comune destul de clare. Fie că este vorba despre combaterea războiului hibrid, despre apărarea cibernetică, despre comunicarea strategică, mai sunt şi alte zone unde cele două organizaţii au interese comune. Deci, sperăm să vedem, după acest summit, o întâlnire a parteneriatului dintre NATO şi Uniunea Europeană. În noiembrie anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a înaintat la NATO un document consistent, cu propuneri concrete de întărire a cooperării dintre NATO şi UE, o parte dintre acestea fiind deja incluse în acest prevederi care sunt încă în curs de finalizare pentru Varşovia”, a spus Bogdan Aurescu. 

Referitor la situația generată de BREXIT, consilierul prezidențial a atras atenția că Marea Britanie ar putea să se implice mai mult în cadrul NATO după decizia de ieşire din UE.

„În ceea ce priveşte Brexit-ul şi efectul său asupra cooperării dintre NATO şi Uniunea Europeană, cred că este prea devreme să vorbim despre o evaluare, însă ce pot să constat foarte simplu e că Marea Britanie continuă să fie un membru important al NATO, cred că este logic să vedem o implicare chiar sporită a Marii Britanii în cadrul NATO”, a spus Bogdan Aurescu. 

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu va face parte din delegaţia preşedintelui României la Summitul NATO. Este cel de-al cincilea summit la care asistă, la celelalte întâlniri a fost în calitate de secretar de stat în cadrul ministerului Afacerilor Externe.

Summitul de la Varșovia începe mâine și va dura două zile.

Alianţa Nord-Atalintică este formată din 28 de ţări. Ultima decizie de extindere a fost luată în 2015, prin invitarea Muntenegrului, stat al cărui steag a fost ridicat acum două luni la sediul NATO de la Bruxelles. După ratificarea acordului de aderare de către toate ţările aliate, NATO va număra 29 de membri.

Citiți și:
Summit NATO | Temele fierbinţi din cadrul Alianței
Summit NATO. Klaus Iohannis pleacă la Varșovia
Relațiile dintre NATO și Rusia. Șase decenii în 99 de secunde
Summit NATO 2016. Trupele Alianței pot fi comandate din România
Surse HotNews.ro: România va obţine la summitul NATO o dezvoltare a planului de contingenţă