Eugen Roșca: Labirint, putere, enigme

Elena Tănase Data actualizării: Data publicării:
rosca

Labirit, putere, enigme - acesta este Eugen Roşca. Unul dintre cei mai sofisticaţi artişti contemporani, Eugen Roșca nu ezită să împrumute de la maeștrii de acum câteva veacuri. Împrumută ca să-şi redea propria lume, surprinzător de asemănătoare cu a noastră. Sau măcar cu cea a lui Shakespeare, Umberto Ecco sau... Thomas Mann. Priviţi :-)

Născut în 1988, Eugen Roşca şi-a încheiat studiile universitare de Artă la Cluj-Napoca cu un masterat. Lucrările sale au apărut în expoziţii la Bucureşti, Cluj, Berlin sau Hong Kong sub nume provocatoare: Vânzătorul de cuţite, Vânătorul de imagini, Artificial şi Profund, Exerciţii de Stil, Fabrica de Pensule.

Lucrările lui Eugen Roșca amintesc de vechii maeştrii olandezi sau de Comedia del Arte - personaje puternic definite surprinse în ipostaze tipice: tensiune, meditație, conflict sau armonie, disconfort sau bunăstare, stări care compun fluxul unei vieți. Excelent desenator şi colorist, pictorul a împrumutat forme de expresie de la confraţii de acum câteva veacuri sau din arta naivă mai recentă ca să redea neliniştile sau pur şi simplu chipuri contemporane - doi tipi în costume care seamănă cu personajele din Madmen on Madison Avenue sau nişte producători de la Metro Goldwyn Mayer discutând bugete. Ori un om alb şi un om negru uniţi sau... despărţiţi de o fereastră gotică sau standardul Memento Mori sub formă de banc: Moartea spunând bancuri. Ar fi interesant de ştiut ce l-a făcut pe nebunul de la curtea regelui X să râdă :-)) Lucrarea se numeşte de altfel "Fără tilu" şi nu este singura în care realitatea prezentă intersectează mistere, absenţe (untitled biroul) sau fiinţe fantastice, supranaturale (Dog).

Lucrările lui Eugen Roşca sunt un labirint care se cere descifrat. Un parcurs presărat de enigme şi personaje enigmatice. Artistul pare un fel de Umberto Eco, un ghid care te conduce ca în "Numele Trandafirului" de-a lungul unor raţionamente codificate spre autorul crimelor sau al dramelor sau al poveştii cu tâlc.

Pentru că Eugen Roşca explorează nu numai tensiunile şi absenţa, ci şi liniştea, meditaţia.

Lucrarea donată pentru Crucea Roşie face parte din aceast categorie serenă. Se numeşte "Zeiţă pioasă" şi înfăţişează o zeiţă hindusă în poziţie de rugăciune, înfăţişată în îmbrăţişarea unei flori de lotus pe fundalul meditativ al nopţii. E imposibil de redat în câteva cuvinte adâncimea unui simbol atât de vechi precum floarea de lotus. Cert este că renaşterea, fluxul neîntrerupt al vieţii, liniştea de fiecare clipă pe care o aduce gândul că noaptea şi ziua nu vor înceta să îşi lase locul una alteia, nu fac decât să accentueze generozitatea acestui cadou. Când un artist nu se teme să exprime cu asprime raporturi de putere, egoisme şi chiar acte de cinism, o "Zeiţă Pioasă" nu poate decât să încline balanţa în direcţia cealaltă.

Vă puteţi înscrie la licitaţia din 2 iulie ca să obţineţi "Zeiţa Pioasă" pe artmark.ro, totul în beneficiul organizaţiei de Cruce Roşie. Digi24 va transmite cele mai importante secvenţe pentru campania umanitară "Frumuseţea salvează lumea" în direct.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri