Sari la conținut

Legăturile cu industria farma ale şefelor din Ministerul Sănătăţii care ar ţine la secret concentraţia dezinfectanţilor

Sursa foto: www.ms.ro

La şedinţa în care cele două şefe din Ministerul Sănătăţii au promovat acest punct de vedere ar fi participat, arată sursa Gazetei, mai mulţi specialişti.

Printre ei, oameni din structura centrală a MS, experți în biocide și șefi de direcții de sănătate publică.

Șefa Inspecției Sanitare de Stat (Simona Pârvu – n.r.) vorbea de parcă era Hexi Pharma. Scena era uluitoare! Simona Pârvu zice că din cauza acestor analize fizico-chimice au ajuns toți să se teamă și că e suficientă testarea eficacității; că au deja rezultate care arată că dezinfectanții au dovedit că sunt eficienți”, povesteşte martorul intervievat de GSP, sub anonimat. Iar persoana citată adaugă: ”Secretarul de stat Corina Pop și directorul Inspecției Sanitare, Simona Pârvu, vorbeau ca pe vremea lui Cadariu! Pârvu a prezentat un plan de testare a dezinfectanților care e o struțocămilă, neîntîlnită nicăieri în lume! Mă uitam la ea și nu-mi venea să cred. Abia m-am abținut să nu o întreb de ce e acolo și nu și-a dat demisia!

Pe statul de plată al firmelor de medicamente

Înainte de a deveni secretar de stat, în decembrie 2015, Corina Pop (foto) a fost şef secţie Medicină internă la Spitalul Universitar din Capitală.

Ca mulţi colegi de breaslă, şi domnia sa a preferat să ignore Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care stabileşte ca incompatibilă exercitarea profesiei de medic cu calitatea de angajat sau colaborator al companiilor farmaceutice.

Astfel, în 2014, Pop a primit de la cinci firme de medicamente (AbbVie, Johnson & Johnson România, Merck Sharp, Takeda Pharmaceuticals şi Worwag Pharma) aproape 11.000 lei, pentru a participa la diverse evenimente în ţară şi în străinătate.

Pentru 2015, situaţia cheltuielilor companiilor farmaceutice cu medicii din România nu este încă disponibilă, termenul legal de publicare fiind 30 iunie (toate detaliile despre controversele generate de publicarea de către firmele farma a cheltuielilor cu medicii, asociaţiile profesionale ale acestora, unităţile medicale, în "Afacerea Medicamentul. Drumul banilor").

Totuşi, găsim câteva indicii, pe de o parte, în raportările unor firme pe site-ul propriu, pe de alta, în declaraţia de avere depusă de Pop în 2016 pentru anul anterior.

Secretarul de stat admite că a încasat anul trecut aproape 27.500 lei de la patru firme de medicamente prezente pe piaţa românească: Jonhnson & Johnson România (19.923 lei), Bristol Myers Squibb (2.217 lei), Merck Sharp Dhome România (aproape 1.928 lei) şi Abbvie (3.389 lei).

Nu menţionează, însă, şi cei 1.236 de lei pe care Vifor Pharma declară că i-a virat, în aprilie 2015, pentru „conferenţiere”.

Tot din declaraţia de avere pe 2015 rezultă că secretarul de stat Corina Pop a mai activat ca „medic specialist” la două centre medicale private (de la care a încasat peste 7.700 lei), dar şi ca membru în comisia de experţi pentru tratamentul hepatitelor cronice şi boli inflamatorii intestinale, prestaţie pentru care a fost remunerată cu 500 lei.

Dozele din lotul pentru China

Simona Pârvu, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat, lucrează de mulţi ani în Ministerul Sănătăţii.

La sfârşitul lui 2013, ea a fost protagonista unei controverse majore, MS solicitând comisiei interne de disciplină sancţionarea acesteia.

Totul a început după ce statul a achiziţionat 600.000 de doze de vaccin antigripal de la compania Abbott Products, lotul fiind însă produs pentru piaţa chineză.

Simona Pârvu, arăta la vremea respectivă Ministerul Sănătăţii, a solicitat direcţiilor de sănătate publică din toată ţara să nu raporteze la Ministerul Sănătăţii, ci direct la firma Abbott Products datele privind utilizarea vaccinului.

În acest context, ministerul condus de Eugen Nicolăescu a concluzionat că şefa Inspecţiei Sanitare de Stat şi-a depăşit atribuţiile, impunându-se verificări şi sancţionarea disciplinară a Simonei Pârvu.

La fel ca secretarul de stat Corina Pop, dar la o scară mai mică, şi Simona Pârvu a colaborat cu sectorul privat farmaceutic.

În anul 2013, de exemplu, a încasat 1.000 de lei de la Antibiotice S.A., cu titlu de „consultanţă ştiinţifică”. Veniturile sale pe anul respectiv, din salarii şi indemnizaţie de membru în Consiliul de Administraţie al Institutului Cantacuzino, au depăşit 74.000 lei.

Digi24.ro a încercat să le contacteze pe Corina Pop şi Simona Pârvu, dar fără succes.

Citiți și:

Punctul de vedere al secretarului de stat Corina Pop