CAMPANIE Digi24. Educația cu nuiaua, rețeta „succesului” la români

Data actualizării: Data publicării:
copil-1

Unul din patru părinţi români e mândru că îşi bate copilul atunci când greşeşte. De altfel, doar 8 la sută dintre români ar sări în ajutorul unui copil bătut, arată studiile. Cifrele scot în evidenţă că părinţii din România nu ştiu să îşi educe copiii. Iar legea împotriva violenței, deşi există, rareori e aplicată.

„Mă bătea cu băţul şi mă tăvălea şi pe jos. (Reporter: Ea te tăvălea? Cum anume?) Mă punea pe jos pe spate şi mă bătea”, îi spune un copil reporterului Digi24.

Copilul povesteşte coşmarul pe care l-a trăit acasă. Şi este doar unul dintre cei mulţi. 63 la sută dintre copiii români sunt bătuţi de părinţi, arată statistica. Mai grav este că un sfert dintre adulţi sunt mândri că fac educaţie cu palma şi sunt convinşi că este metoda corectă.

Pe termen lung, însă, consecinţele sunt mult mai dificile şi ele ating şi latura emoţională şi socială a copilului pentru că pedeapsa în relaţia părinte/copil aduce extrem de multe emoţii negative, foarte multă furie, foarte multă teamă. Avem de-a face cu apariţia unor tulburări de sănătate mintală din zona anxietăţii, din zona depresiei, copii cu comportamente la limita legii, copii care fură, care au comportamente agresive destul de severe”, explică psihologul Diana Stănculeanu.

Sunt doar câteva dintre efectelor abuzului fizic sever asupra copiilor, potrivit datelor organizaţiei Salvaţi Copiii.

Unu la sută dintre părinţii români recunosc că se ajută şi de diferite obiecte pentru a-şi pedepsi copilul atunci când greşeşte. Adulţii dau cu ce le cade în mână - nuia, băţ, cureau sau lingura de lemn.

„M-a dat cu capul de perete şi de gresie”, spune un copil.

Teoretic, legislaţia din România este suficientă pentru a-i proteja pe minori.

Noi avem o problemă la nivel de aplicare a legii şi de aducere în discuţie şi la nivelul autorităţilor locale ale direcţiilor de protecţie a copilului, dar şi la nivelul instanţelor, al principiului interesul superior al copilului. În România, lucrurile stau un pic diferit, în sensul că adulţii sunt ascultaţi de autorităţi, copilul fiind ascultat în măsura în care corespund declaraţiile lui cu constatările celor din sistem”, spune juristul George Roman.

Peste 10 mii de copii români sunt abuzaţi fizic sau emoţional în România.

Abuzuri fizice severe în România

18% copii bătuţi cu băţul

13% copii bătuţi cu cureaua

8% copii bătuţi cu lingura de lemn

(Sursa: Salvaţi Copiii)

Copilărie cu palma. Șapte copii au cunoscut jocul abia după ce au fost luați din casa mamei lor
58.000 de copii din România sunt exclusiv în grija statului
Copilărie cu palma | Un copil de un an şi jumătate, crescut în cocina de porci
Copilărie cu palma | 2 milioane de victime
Copilărie cu palma | România are nevoie de încă 11.000 de asistenți sociali
Copilărie cu palma | Angajați în slujba părinţilor
Copilărie cu palma | Din 1.500 de centre de plasament, 300 sunt private
Copilărie cu palma | Alcoolul, principala cauză a abuzurilor în familie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri