Singura comună-muzeu din România

Data publicării:
casuta

Locuitorii comunei Ciocăneşti au transformat rânduiala strămoşească în sursă de venit, iar localitatea a devenit un muzeu viu, unic în ţară. Cele peste 600 de case din satul bucovinean sunt astăzi dovada vie că oamenii chiar pot sfinţi locul.

„Noi am construit casa în 1964, oricum, cu ani mulți în urmă și îi construită din lemn și tencuită cu var și nisip. Modelul îi făcut de mine, chiar personal, de pe costume naționale, de pe catrințe și făcea pe un carton modelul și-l punea acolo pe perete și desena și scotea cu daltița”, spune Saveta Lupescu.

Motivele populare vechi de sute de ani sunt acum pictate pe garduri şi pe pereţii locuinţelor. Totul a pornit de la o decizie a Consiliul Local, care i-a obligat pe oameni să respecte arhitectura tradiţională şi aşa a ajuns comuna Ciocăneşti să capete renumele de cel mai frumos sat din România.

„Pe majoritatea caselor din Ciocănești este acest brâu cu motive geometrice. Calea rătăcită sau cărarea rătăcită este unul dintre cele mai vechi motive și reprezintă infinitul, o pierdere în infinit. Spicul de grâu semnifică bogăția. Iarăși un motiv, revin la motiv foarte vechi este acest simbol, care se numește cârja ciobanului. Are legătură cu ocupația din zona de munte, oieritul și cu urcatul oilor la munte”, explică Marilena Niculiță, directorul Muzeul Ouălor Încondeiate.

Împodobirea caselor s-a inspirat dintr-o îndeletnicire mai veche a locuitorilor. În comuna suceveană nu exista locuitor care să nu cunoască arta încondeierii ouălor, iar meșteșugul este practicat în fiecare zi și în orice anotimp. Este nevoie de două-trei ore pentru realizarea unui astfel de ou, iar într-un an, o singură persoană poate ajunge să picteze 1000 de bucăți.

„Prima dată trebuie golite de conținut, spălate și după aia începem munca. Ăsta e un model cu cercuri, cercul reprezintă cele patru anotimpuri... Necesită răbdare”, explică o localnică.

Locuitorii comunei în care tradiția se respectă prin lege au reușit să păstreze motivele populare generații la rând, chiar dacă astăzi straiele populare au devenit mai scumpe decât unele branduri celebre.

„Care de care se întrecea ca să-i fie costumul mai frumos, cu model mai pe nou, așa se făcea mai cu ani în urmă. În ziua de astazi un costum național oricum ajunge cam 70 - 80 de milioane, în bani vechi”, spune Saveta Lupescu.

În Ciocănești nu există ulița sau deal în care să nu vezi case împodobite de tradiție. Localnicii au grijă, an de an, de moștenirea pe care au primit-o de la părinți și bunici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri