REPORTAJ. O zi la bordul Fregatei Regele Ferdinand

Data publicării:
fregatul

Vă propunem acum să vedem cum e viaţa marinarilor de pe Fregata Regele Ferdinand. Intrăm în nucleul navei şi aflăm secrete de la cei care sunt la Centrul de Comandă și în Sala Motoarelor. Un reportaj realizat de Oana Manoilă şi Daniel Năstase.

Sala motoarelor, adică în inima fregatei Regele Ferdinand. Spațiile sunt întunecate și înguste, iar zgomotul făcut de motoare este asurzitor. Ca să vă faceţi o idee despre puterea motoarelor, acestea ar putea asigura energia electrică pentru o lună a unui oraş cu 70.000 de locuitori

Ofițerul începător George Ungureanu este unul dintre oamenii care urmărește parametrii la care funcționează motoarele și găsește cele mai bune soluții pentru repararea eventualelor defecțiuni.

„Nava este echipată cu patru turbine, două Tyne și două Olympus. Acestea două sunt cele mai puternice - 25.000 de cai putere”, explică asp. George Ungureanu, comandant Grup Propulsie.

Totul la bordul navei paralizează dacă această zonă nu mai funcționează - inclusiv sistemul de apărare, iar nava și cei 210 militari de la bord devin ținte sigure.

„Ne aflăm în Centrul de Comandă a Luptei - creierul navei sau OPS Room. De aici se conduc luptele în toate cele trei medii: aerian, de suprafaţă şi submarin”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24.

„Rolul meu este de a coordona lupta în mediul suprafaţă şi antiaerian. Practic, primesc informaţiile din aceste două medii de la subordonaţi, le interpretez şi iau deciziile, bineînţeles, cu aprobarea comandantului”, spune cpt. Dragoş Cucoşel, comandant grup de luptă suprafaţă şi antiaeriană.

Din centrul de comandă, se acţionează şi tunul fregatei. Cele 120 de torpile urcă de la magazia de muniţie cu ajutorul unui lift. Încărcătorul le preia şi le încarcă în magazia de alimentare rotativă a tunului, apoi ajung în tamburul de alimentare şi sunt gata de lansare.

Maistrul militar Serghei Ivanov este specialist în armament, însă la bordul fregatei are mai multe roluri.

Meseria mea de bază este maintainer. Mă ocup şi de electrică, şi partea mecanică a tunului în general”, spune m.m. spec. II Serghei Ivanov, specialist armament de suprafaţă.

La anul o să arătăm Fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria în haine noi. Se va înlocui o parte din tehnica de acum cu sisteme de ultimă generaţie. Totul cu 190 de milioane de euro, bani de la bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri