BONTON. Povestea lui Ion Cristea, ceasornicarul din turn

Data publicării:
1612ceasornicar-38970

Ceasul din Turnul Palatului Culturii din Iași era, odată, emblema orașului. La mijlocul anilor 1925, acesta coordona funcționarea a 25 de ceasuri electromagnetice instalate în sălile Palatului de Justiție. De 34 de ani, cel care are grijă ca ceasul să arate timpul exact este restauratorul Ion Cristea. Toate orologiile cu turn din Moldova merg, fără oprire, datorită lui.

Ion Cristea a început să repună timpul „pe picioare”, în ceasurile vechi, acum mai bine de jumătate de veac.

„Încă nu eram la școală. Avea tata un ceas mic de buzunar și curiozitatea a făcut ca eu să îl desfac și m-am tot uitat și mi-a stârnit curiozitatea, atât mecanismul cât și ce măsoară el. Deja în liceu, în facultate, reparam ceasurile colegilor și profesorilor”, povestește Ion Cristea.

Munca lui Ion Cristea se aseamănă cu o plimbare a lui Gulliver în Țara Piticilor. Pentru că sistemele pe care le repară sunt microscopice, precizia este principalul atu și, în timp, el trebuie întreținut.

Ceasornicarul a scris peste 50 de lucrări ce au ca subiect restaurarea mecanismelor. Priceperea lui este recunoscută peste tot. Și în Muzeul Ceasului din Ploiești rotițele zimțate se învârt tot datorită lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri