CAMPANIE Digi24. 2.000 de hectare de pădure din Dolj au dispărut din cauza unei datorii neplătite

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-19-19h46m49s234

Edilul a stat şi el la pândă în pădure iar acum cere disperat ajutor pentru a opri furturile din puţinele pâlcuri de arbori care au mai rămas.

Peste 2.000 de hectare de pădure au ajuns acum mai bine de 10 ani în proprietatea locuitorilor din comuna Apele Vii. După ce au văzut că numeroşi arbori dispar treptat din pădure oamenii au înfiinţat o asociaţie acum trei ani şi şi-au asigurat paza prin Direcţia Silvică Dolj. Furturile şi tăierile ilegale au continuat şi în această perioadă, însă au luat amploare în toamna anului trecut când serviciul de pază a fost sistat din cauza neachitării unor datorii.

Primarul a primit sute de sesizări despre dispariţia arborilor şi lipsa de interes a poliţiei din comună.Lemnele sunt tăiate ziua în amiaza - mare şi transportate cu dube închise, chiar sub privirea autorităţilor. Chiar edilii comunei i-au surprins de multe ori pe cei ce tăiau arbori şi îi încărcau apoi în maşini.

„Ne-am dus cu maşinile personale eu şi viceprimarul şi am spus domne, uite aici e maşina încărcată cu lemne, uite ei sunt aici, n-a luat nimeni nicio măsură, nici proces contravenţional”, povesteşte Augustin Stanciu, primarul comunei Apele Vii.

Mulţi oameni din comună au început să-şi taie singuri din arborii rămaşi după ce au văzut că pădurea dispare din cauza hoţilor iar autorităţile sunt neputincioase.

Disperat că nu poate stopa dispariţia pădurii primarul s-a adresat chiar şefului poliţiei doljene pentru a-i cere ajutorul.

Poliţiştii doljeni spun că au întărit dispozitivul în zonă însă amintesc că nu intră în atribuţiile lor paza permanentă a pădurii.

„Am depistat un număr de 45 de cetăţeni care au fost sancţionaţi contravenţional pentru tăieri ilegale şi au fost întocmite un număr de 7 dosare penale”, declară Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IJP Dolj.

Conducerea Direcţiei Silvice Dolj îi sfătuieşte pe locuitorii din comună să se organizeze într-o altă asociaţie şi să-şi asigure în baza unui nou contract paza pădurii.

„Nu-şi asigură la ora actuală paza sau administrarea şi se ajunge la tăieri ilegale, practic la volume mari de masă lemnoasă tăiată”, susţine Eugen Geoancă, director la Direcţia Silvică Dolj.

La Apele Vii au mai rămas însă doar 30-40 de hectare de pădure iar oamenii se confruntă acum şi cu problema deşertificării. Tăierile de arbori au permis solului nisipos să înainteze până în preajma gospodăriilor fiind formate deja dune de nisip în unele locuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri