CAMPANIE Digi24. România: un milion de puieţi plantaţi, la cinci milioane de copaci tăiați

Data publicării:
padure5111632-Mediafax Foto-Thomas Dan

Sunt zone pe harta ţării care fac, totuşi, eforturi să îşi mărească pădurile.

Cinci minute durează să plantezi corect un puiet. Cinci minute pentru 140 de ani de viață, cât trăiește un stejar. 4.500 de astfel de arbori au fost plantați în Parcul Natural Comana. Asta înseamnă aproape un hectar împădurit.

Infim pentru cât ar trebui sa recupereze județul Giurgiu, care se clasează aproape de coada clasamentului, cu doar nouă la sută din teren ocrotit drept fond forestier.

S-a exploatat în trecut, recunosc șefii ocoalelor silvice, dar tot ei dau vina pe greaua moștenire și spun că e imposibil ca pădurea sa renască într-un timp scurt, oricâte eforturi s-ar face.

„E greu atunci când lucrurile nu sunt făcute la timp. Acțiunile de exploatare sunt acțiuni care trebuie urmate imediat de cele de reîmpădurire. Suntem legați și de forța de muncă locală. E din ce în ce mai greu de găsit sau nu e disponibilă, din cauza faptului că vârsta medie e undeva la 60-70 de ani. În fiecare an, în cadrul Direcției Silvice Giurgiu se împăduresc circa 100 de hectare”, spune Constantin Bicu, șeful Ocolului Silvic Comana.

Organizațiile non guvernamentale, cu sprijin financiar particular, încearcă să reclădească harta pădurilor. Recunosc însă și ei că eforturile lor sunt infime în fața a ce-ar trebui să faca statul, de fapt. Studiile lor arată că, în fiecare an, peste cinci milioane de copaci dispar din inima pădurii. Ei nu pot să planteze mai mult de mult un milion de puieți la nivel național.

În fiecare an, zeci de persoane depun cereri la Ocoalul Silvic din Giurgiu și solicită să-și transforme terenurile agricole în suprafață împădurită. Din 2004 până astăzi, peste 200 de astfel de hectare de teren au devenit pădure.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri