Cât mai costă să devii român cu acte în regulă. Urmăriți o anchetă „Din | interior”, duminică, la 18.30

Data publicării:
ancheta

Rețele de intermediari de acte se întind de la Chișinău la București. Duminică, de 1 decembrie, de la 18.30, aflați dintr-un reportaj „Din | interior” la ce riscuri se expun cei care apelează la intermediari pentru a deveni români cu acte în regulă.

Aproape 450.000 de moldoveni au depus, între anii 1991 și 2012, cereri pentru redobândirea cetățeniei române, pierdută în anul 1940, când URSS a ocupat Basarabia. Peste 320.000 dintre acestea au fost soluționate pozitiv. Puțini dintre basarabenii care pornesc pe drumul redobândirii cetățeniei sunt însă pregătiți pentru calvarul birocratic care urmează după depunerea jurământului de credință față de statul român. Ei sunt obligați să-și elibereze acte de identitate românești. Pe cale legală, procedura poate dura și ani de zile.

Din cauza sistemului blocat, sute de intermediari basarabeni s-au specializat în obținerea, de multe ori pe căi ilegale, a actelor înainte de termen.

Consulatul României de la Chișinău. În fața instituției, zeci de intermediari se laudă că pot grăbi eliberarea de acte, contra cost. Un fost intermediar basarabean a dezvăluit, sub anonimat, pentru emisiunea „Din interior”, dedesubturile acestei afaceri.

„Erau muncitori ai stărilor civile, cărora le transmiteam actele, le spuneam ce avem nevoie și ei, în scurt timp, pentru o taxă sporită de zeci de ori, noi achitam, ei ne dădeau actele”, susține intermediarul.

De multe ori, cei care apelează la intermediari se expun la riscuri enorme. Duminică aflați povestea unui basarabean care s-a trezit cu identitatea furată.

„Mi-au arătat documentele şi după aia mi-au spus: "Iaca, ăsta eşti tu dar cu altă faţă!"”, povestește acesta.

Autorităţile române sunt la curent cu existenţa acestui fenomen. În urmă cu un an, procurorii români au anunţat desființarea unei reţele de mandatari basarabeni şi funcţionari români suspectaţi de corupţie. Intermediarii sunt însă tolerați pentru că, practic, legea nu interzice activitatea lor.

De 1 decembrie, aflați „Din | interior”, într-o anchetă realizată la Chișinău și București, cât îi costă pe basarabeni să devină, la negru, români cu acte în regulă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri