Cum are grijă Finlanda de pădurile ei

Data publicării:
finlanda

Finlanda este țara europeană cu cea mai mare întindere de păduri, iar finlandezii se consideră, pe bună dreptate, oameni ai pădurii. Cea mai importantă resursă a țării lor este și cea mai bine protejată. Poate una dintre cele mai bune lecții pe care România le poate învăța de la țara nordică este eradicarea tăierilor ilegale a copacilor și utilizarea cu cap a pădurilor.

„În România sunt foarte multe reguli, multe norme, multe legi şi un nivel foarte ridicat al birocraţiei, şi cu toate acestea tăierile ilegale de pădure sunt o problemă. Desigur, nivelul de ilegalitate depinde de ceea ce numim ilegal. Noi promovăm exploatarea sustenabilă a pădurii, pentru toate pădurile avem programe de management aprobate de minister şi toate tăierile şi recoltările se fac conform acestor planuri. Nu reducem suprafaţa pădurii, plantăm încontinuu, în fiecare an între 60.000 şi 80.000 de puieţi şi împreună cu alţi proprietari privaţi de pădure plantăm peste 100.000 de puieţi pe an”, explică Zoltan Kosy, country manager al unei companii forestiere.

Zoltan Kosy are dublă cetățenie, și ungară, și finlandeză. Lucrează în România și conduce o companie finlandeză care a ales să investească în pădurile din România. În momentul de față 27.000 de hectare de pădure românească sunt în administrarea experimentaților nordici.

„Suntem al doilea cel mai mare proprietar privat de pădure în Finlanda, cu aproximativ 600.000 de hectare, compania este activă în Estonia şi în România. Aici am început să investim în 2008, în exploatarea pădurilor. Manageriem resursele forestiere pe baze sustenabile, în ideea producerii de cherestea pentru utilizare industrială. Acum deţinem un ocol silvic privat, prin care facem servicii de manageriere a pădurii, avem peste 30 de angajaţi în România şi ne interesează pregătirea oamenilor, principalul obiectiv al acestei pregătiri este siguranţa muncii, de asemenea ne preocupă mediul şi etica afacerilor aşa cum este ea în ţările nordice”, mai spune Zoltan Kosy.

Pentru finlandezi, pădurea este o sursă de venit, o zonă de recreere și, mai ales, locul care îi protejează și în care îsi pot trăi viața alături de natură. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri