Cum realizează specialiștii din Poliție portretul-robot al infractorilor

Data publicării:
1211portret 20robot-33152

„I-ai observat privirea? Ce ochi avea? Sunt de genul acesta, oare?” Răspunsurile la aceste întrebări rezolvă deseori dosare grele: jafuri, omoruri sau tâlhării, unde autorul sau autorii nu sunt identificaţi.

Martorii şi victimele stau faţă în faţă cu specialistul Poliţiei în realizarea portretului-robot.

Dintr-o planşă de chipuri umane, toate fictive, se alege forma feţei autorului, aşa cum el a fost văzut, tipul de ochi, de nas, de gura ori semnele particulare. Specialistul face câte un portret pentru fiecare descriere.

Într-un astfel de puzzle, chiar şi o şuviţă de păr poate schimba fizionomia suspectului căutat. Toate detaliile sunt alese atent. Mai mulţi martori, mai multe potrete. La final, se aleg punctele comune. Aşa, desenul se apropie cât mai mult de realitate. Cele mai grele cazuri sunt cele cu victime persoane în vârstă, care redau cu greutate semnalmentele autorului.

„Unele victime au început să plângă, și-au reamintit trauma prin care au trecut. Alții se bucură că au reușit să-și pună amprenta și să-și amintească efectiv”, spune Aurelian Grigorescu, specialistul în realizarea portretului robot al Poliției Capitalei.

Ce trebuie să rețineți dacă sunteți martorii unei infracțiuni

Aurelian Grigorescu, specialistul Poliţiei Capitalei, este unul dintre cei mai vechi experţi din domeniu. Are în minte aproape 2.000 de astfel de reconstituiri. De pildă, la începutul anului 2008, după ce un tânăr a fost înjunghiat pe un bulevard din Capitală, portretul robot realizat de el l-a speriat atât de tare pe autor încât s-a predat de bună voie.

Există, însă, şi cazuri care nu s-au bucurat de acelaşi succes. Criminalul taximetristului ucis anul trecut, în cartierul Berceni, e căutat încă. În acest caz, puţinii martorii nu au dat detalii care să-i ajute pe anchetatori.

Dacă sunteţi martorul sau victima unei infracţiuni, specialiştii recomandă să vă concentraţi ca să reţineti cât mai mult din faţa suspectului. Cu ajutorul acestor informaţii, este posibil ca şi autorii care au jefuit sau tâlhărit, având faţa pe jumătate acoperită, să fie identificaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri