Ediție specială. Echipa Bonton, ucenici ciocolatieri pentru o zi

Data publicării:
23122012 20m 20magia 20ciolcolatei-40214

Spiridușii își pot luă concediu, Elfii își pot rezervă bilete în țările calde, Moș Crăciun poate să lase prepararea dulciurilor pe seama echipei Bonton, care a intrat în laboratorul de ciocolată, pentru a creă cel mai dulce cadou de Crăciun: trufele Bonton.

Pentru că Moș Crăciun are liber astăzi, cei trei ucenici ciocolatieri vor fi jurizati de Paula Moraru. Ea este creatoarea uneia dintre cele mai gustoase ciocolate artizanele din România. Desigur, ei s-au bazat pe obiectivitatea Paulei, care, până să devină expertă în desertul de cacao, a fost mai mulți ani expertă în calculatoare.

Echipa Bonton s-a pus pe treabă și a lucrat cu cea mai bună materie: cacao pură de prima clasă. Iar oricât de simplu este la prima vedere „jocul” cu ciocolată nu este o joacă de copii.

Urmăriți procesul de preparare a delicioaselor dulciuri în materialul video atașat.

„Magia” ciocolatei

Ciocolata este cel mai vechi și, în același timp, cel mai elegant desert al lumii. Are o poveste la fel de fascinantă ca formele în care o găsim azi. A fost folosită de-a lungul timpului că băutură, monedă de schimb, medicament, iar astăzi a ajuns să fie nu doar o industrie, ci și o artă. Doi artiști ai ciocolatei au dezvăluit duminică la Bonton istoria ciocolatei, secretele și poveștile care o însoțesc. Florin Bălan și Silvian Miron au povestit la Bonton despre magia ciocolatei și meseria de ciocolatier.

Istoria ciocolatei începe în America de Sud, acum 3000 de ani. Pe atunci era o băutură din pudră de cacao, apa și condimente. I se spunea „Licoarea Zeilor”, căci puțini își permiteau s-o cumpere.

Mayașii foloseau boabele de cacao că medicament și că băutură în ritualuri religioase, denumirea de ciocolată vine tot de la azteci.

Aztecii au fost cei care la un moment dat au mai dezvoltat această licoare care apăruse la mayași. Bineînțeles după ce au fost cotropiți și ei de conchistadorii spanioli a ajuns în Spania.

Spaniolii au fost cei care i-au adus îmbunătățiri, au îndulcit-o, care au adus-o la gusturile europenilor, era o băutură amară nu veneau cu aceste adaosuri dulci și bineînțeles și iute pentru că aveau un ardei iute pe care îl foloseau, erau obișnuiți cu ea amară, iute.

Conchistadorul spaniol Hernando Cortez a fost primit de împăratul aztec Montezuma cu un pahar de cacao.

Spaniolii, primii care au adus ciocolată în Europa au numit-o „Aurul Negru” datorită valorii și puterilor sale energizante. Ei i-au adăugat trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu vanilie și scorțișoară. În plus, au descoperit că băutură este mai gustoasă servită fierbinte.

În timp ce în Europa casele regale își comandau seturi de porțelan pentru a servi ciocolată fierbinte, în America Latină coloniile de sclavi munceau de zor pe plantațiile de arbori de cacao. Cu timpul, producătorii i-au exploatat și puterile tămăduitoare, fiind vândută că medicament pentru tratarea depresiei, a astmului și a afecțiunilor cardio vasculare.

Bobul de cacao s-a transformat, pe rând, în pulbere, unt de cacao și apoi în delicioasă tabletă de ciocolată. Dar cine știe toate aceste lucruri mai bine decât un maestru ciocolatier, deținătorul celei mai dulci meserii din lume!? Ai nevoie de răbdare, atenție, simț artistic și temeinice noțiuni de chimie alimentară. Și de... momentul în care te îndrăgostești de acest domeniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri