Sari la conținut
News Alert

EXCLUSIV. Digi24, prima televiziune care pătrunde în centrul Cyberint al SRI

Centrul Cyberint al SRI. Un loc secret, în care a ajuns pentru prima dată o echipă de televiziune. Pe câteva monitoare uriașe curg sute de informaţii pe secundă. Sunt atacurile asupra computerelor instituţiilor statului, monitorizate în timp real. Pe ecrane apare o cifră uriaşă: 1.051.000 de alerte. În era informaţională, spionii sunt cu ochii pe România, ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene. Caută la noi tot felul de date, mai ales cele secrete, aflate în posesia Ministerului de Exerne, celui al Apărării sau la Ministerul Economiei.

Practic, se încearcă extragerea, exfiltrarea, cum spunem noi, de informaţii strategice din reţelele acestor ministere sau ale unor companii private pentru promovarea intereselor statelor care le obţine. România nu face o excepţie în a fi ţinta unor asemenea atacuri”, spune Florin Cosmoiu, şeful Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI.

Vorbim de spionaj la nivel guvernamental în care instituţii de stat au fost infectate și de unde se extrăgeau documente confidenţiale, dar nu numai în România. Este noul teren de luptă și din punct de vedere de spionaj, supremaţie”, spune Cătălin Cosoi, specialist în securitate IT.

Una dintre cele mai importante operaţiuni de acest gen este Octombrie Roşu. Atacul s-a întâmplat în 2013. Specialiştii l-au clasificat drept cel mai grav atac cibernetic la adresa României postdecembriste.

Spionii căutau informaţii secrete şi sensibile. În plus, acest tip de atacuri sunt comandate sau sponsorizate de un alt stat.

În ultimii ani, odată cu dezvoltarea și dependenţa tot mai mare a oricăror procese care au loc la nivelul societăţii, au apărut și ameninţările faţă de infrastructurile care prelucrează și stochează informaţii. Au fost identificate mai multe tipologii de atacuri. Atacurile statale, atacuri sponsorizate de diverse state care vizează informaţii strategice ale unei ţări, atacuri de tip criminal care vizează obţinerea de foloase financiare și atacurile de tip terorist care sunt într-o fază de început, dar evoluţiile s-ar putea să ajungă la un nivel îngrijorător într-un timp nu foarte îndepărtat”, spune Florin Cosmoiu, şeful Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI.

Multe dintre instituţiile publice din România sunt vulnerabile în faţa unor astfel de atacuri pentru că folosesc computere învechite şi sisteme de operare care nu sunt aduse la zi”, spune Florin Cosmoiu, şeful Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI.

Acestea de regulă se produc prin metoda spear phishing, practic prin transmiterea unor e-mailuri cu ataşamente maliţioase, iar deschiderea acestor atașamente produce practic infectarea calculatorului pe care un utilizator îl folosește. Facem activităţi de pregătire a personalului, iar principalul sfat este să nu deschidă niciun mail sau ataşament de la persoane necunoscute sau e-mailuri nesolicitate”, adaugă el.

Un virus te poate surprinde în orice moment, în fiecare zi apar pe piaţă foarte multe tipuri de viruși care au diverse capabilităţi, cum ar fi extragerea credențialelor pentru conectarea la contul bancar, extragerea credențialelor pentru diverse site-uri pe care te conectezi, extragerea de informaţii din calculator în cazul în care te afli într-o instituţie. Acești viruși sunt suficient de inteligenţi, sunt creaţi pentru a extrage ceea ce dorește creatorul lor”, spune Corneliu Radu, specialist Cyberint.

Pentru că este un domeniu în care urmele sunt mai greu de descoperit, organizaţiile teroriste din întreaga lume se apleacă cu tot mai mare interes asupra internetului. Specialiştii susţin că ciber-terorismul este noua provocare de securitate.

Perspectivele, nu într-un timp foarte îndepărtat, sunt de a recruta specialiști cu o expertiză mai înaltă și obiectivul lor, cel de a crea panică, poate să vizeze infrastructuri cibernetice critice cum ar fi: domeniul transporturilor, domeniul energiei, domeniul energiei nucleare, ceea ce ar fi și mai grav”, spune Florin Cosmoiu, şeful Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI.

În România există şase milioane de computere cu acces la internet. La nivel mondial sunt trei miliarde de utilizatori de internet, adică 40% din populaţia lumii.