OAMENI CARE SCHIMBĂ LUMEA | Spital reabilitat după revolta mamelor

Data publicării:
oameni3 1

La începutul lunii ianuarie, femeile au postat pe o reţea de socializare fotografii cu gândaci în saloane, cu paturi şi geamuri ruginite, cu lenjerii pătate şi rupte, cu grupuri sanitare insalubre, pereţi scorojiţi şi cu perfuzii improvizate şi agăţate de perete.

Nu mi s-a părut normal şi am protestat într-un fel... Singurul mod... de a posta şi de a vedea şi ceilalţi părinţi mediul în care ne tratăm copiii”, spune Mihaela Bold, mamă.

Mamele au încercat, fără succes, să stea de vorbă cu managerul spitalului.

Pe colegele, pe prietenele noastre, pe mămicile care au fost să discute cu domnul manager al spitalului... Nu au fost luate în serios la momentul respectiv”, spune Ana-Maria Apopei, preşedintele Asociaţiei Mămicilor din Constanţa.

Decesul unui bebeluş de numai cinci luni a fost punctul maxim al revoltei. Copilul a murit din cauza unei răceli. Părinţii au acuzat conducerea de condiţiile din saloane.

Am fost în două saloane. În primul era canalizarea stricată. Era un miros de nu puteai să respiri. Cum să acceptăm ca dintr-o răceală să ne moară copilul? Nu pot să accept aşa ceva”, spune Oana Borza, mama copilului decedat.

Pe 31 ianuarie, în semn de solidaritate, tinerele mame au aprins lumânări la troiţa din faţa spitalului şi au cerut de urgenţă renovarea Secţiei de Pediatrie. Fiecare dintre ele şi-a povestit apoi, propria experienţă.

Am deschis uşa şi am aprins lumina, au fugit gândacii pe jos. Nici nu am mai putut să intru acolo.” „Plase de paianjen, rugină. Oare copiii ăştia nu merită şi ei condiţii mai bune?”, povestesc mamele.

Pentru Aura Angheliu, imaginea locului în care a fost internată în urmă cu patru ani este încă proaspătă în memorie.

Era vorba de instrumentarul pe care îl foloseau, de biberoanele acelea care, cred, încă mai există deşi eu am trăit experienţa asta în 2011, din sticlă, cu tetine, foarte, foarte vechi, gumoase, gelatinoase... aşa se întindea tetina şi prinsă cu un elastic de bani. Am urmat tratamentul acasă. Mi-am asumat răspunderea pentru că nu puteam sta acolo cu copilul. Chiar nu se putea sta”, spune Aura Angheliu.

În tot acest timp, conducerea spitalului ridica din umeri. Nu sunt bani, era singurul răspuns. Mamele s-au organizat într-o asociaţie care să le protejeze şi care să aibă grijă ca drepturile copiilor să fie respectate.

La o lună de la protest, ministrul Sănătăţii de la acea vreme a venit la Constanţa şi a anunţat că va aloca 12 milioane de lei pentru repararea capitală a Secţiei de Pediatrie şi dotarea cu mobilier nou şi cu aparatură. În luna martie, au început lucrările. Acum, jumătate din secţie este de nerecunoscut. Se lucrează în etape, pentru că nu se poate opri întreaga activitate a secţiei.

Era foarte greu şi pentru noi să lucrăm în asemenea condiţii şi ne bucurăm, în primul rând, pentru copii, că au condiţii bune de tratament, de îngrijire. Au condiţii chiar la standarde europene”, spune dr. Cristina Mihai, şef Secţie Pediatrie, SCJU Constanţa.

Acum, în jumătatea de secţie renovată, vizitatorii intră doar dacă sunt echipaţi corespunzător. În Secţia de Pediatrie a Spitalului de Urgenţă Constanţa sunt internaţi, anual, peste 7000 de copii din judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri