Video Exclusiv Poveștile de groază ale României. O cochetă bază sportivă, distrusă și devastată înainte de inaugurare: „90% sunt tinerii din comună”

Cătălin Firoiu Data publicării:
baza sportiva in paragina
Baza sportivă de la Vârfuri, jud. Dâmbovița, a fost distrusă bucată cu bucată și devastată înainte de apuca să fie inaugurată Foto: captură video Digi24

Într-o comună din Dâmbovița, elevii fac orele de sport în clase, printre bănci. Baza sportivă construită în 2010 a fost distrusă înainte să fie inaugurată. Hoții au furat tot ce se putea fura, inclusiv camerele de supraveghere.

Imaginile de mai sus sunt din Vârfuri, Dâmbovița, nu departe de Moreni. O comună săracă, lipsită de canalizare, gaze, dispensar, medic de familie. Nici apă potabilă curentă n-au toți sătenii. Iar ploile de anul acesta i-au rupt complet un drum lung și alte câteva mai mici, au crăpat poduri și din primăvară încoace pun în pericol case și vieți. Primăria n-are bani nici să cârpească stricăciunile.

Au furat și au distrus tot ce se putea. Primar: „Chiar nu-mi explic!”

Ei bine, în bucata asta de Românie, o parte din săteni și-au permis să distrugă o cochetă bază sportivă. Acum 11 ani, statul a plătit pentru ea 720.756 de lei. Fix. Dar nici n-a apucat să fie recepționată în actele Primăriei, că spărgătorii i-au crăpat ușile, au furat tot ce au crezut că e util și se poate vinde. Au spart ferestre, au smuls din pereți calorifere, prize și căzi de duș. Au transformat camerele în WC-uri, iar WC-urile în ghene de gunoi.

- A fost furată la un moment dat o centrală electrică. Dar distrugere... cabluri smulse, calorifere devastate, povestește primarul comunei Vârfuri, Răzvan Bănaru.

- De ce așa, domnule primar? Caloriferul? Ce au vrut? Să-l ia acasă?

- L-au smuls. Cred că l-ar fi luat, dacă ar fi vrut. Mai repede să distrugă! Aici ar fi trebuit să fie dușurile! Cam ce a mai rămas... Au existat bateriile astea. S-au dus!

- Bateriile le-au furat, nu?

- Astea da. Au fost mai ușor de furat și chiar le-au luat.

- Cine?

- Cine... 90% tinerii din comună!

- Aveți tineri așa de impulsivi?

- Nu știu ce se întâmplă. Chiar nu-mi explic. Că nu sunt chiar răi! Dar nu știu ce-au în cap! Cred că anturajul. Intră în tot felul de... Care să strice mai mult.

Nici pereții exteriori n-au scăpat de furia spărgătorilor anonimi. Le-au decopertat izolația termică. Și gardul a fost distrus. Culmea huliganismului din Vârfuri e însă alta: furioșii satului n-au fost descoperiți nici când au distrus camerele de supraveghere!

Poliția, cu program redus

Primarul spune că-i nou ales, că nu știe cine a distrus baza sportivă și că de când e în funcție n-a auzit ca polițiștii să fi amendat pe cineva pentru distrugerile de acolo.

- E un subiect sensibil. Postul de poliție Vârfuri, ca în toată țara, în comunele mici, are un program de la 8:00 la 16:00, explică primarul.

În comună, dezastrul de la baza sportivă e subiect tabu printre localnici:

- S-a dus tot, s-a terminat tot! Erau plase sus, cât stâlpii de înalți. Toate le-au terminat! spune un localnic.

- Dar n-aveți poliție aici? Că am fost. E închisă... Poliția. E cu lacăt acolo!

- E posibil. Dar de multe ori... vine de prin Pucioasa. Nu știu care-i situația lor...

- Deci asta e o bază a nimănui, practic!

- Asta da. A nimănui.

***

„Erau toată noaptea aici, la băutură, la sex”

- Erau toată noaptea aici la tutun, la băutură, la sex. Era grămadă aici. Și cu mingea, uite, poc, poc, poc! E păcat de Dumnezeu, că s-au băgat o grămadă de bani acolo! comentează o femeie.

***

 - Cum a ajuns așa? Cine a nenorocit-o? Cine a distrus-o?

- Cine a putut! spune zâmbind un alt localnic.

- Din sat de aici?

- Da!

- Nu era ceva bun pentru comună, pentru sat?

- Era bun! Dar dacă nu s-a mai interesat nimeni de ea...

- Poliție, în sat, aveți?

- E poliție, cum să nu!

- Primărie aveți?

- Și primărie!

- Și nimeni n-a văzut nimic!?

- Nu știu...

Cam aceasta-i povestea. Ce se va întâmpla cu resturile bazei sportive Vârfuri, nimeni nu știe. Nici drum până la ea nu mai este. Accesul pietonal se face pe-o punte. Mașinile trec doar prin albia pârâului.

Primarul vrea s-o refacă, dar verbal. Bani n-are! Ironia sorții este alta: localnicii din Vârfuri au distrus baza sportivă primită cadou de la stat, iar școala lor comunală n-are sală de sport și nici teren amenajat pentru elevi. Din cauza asta, la Vârfuri, Dâmbovița, educația fizică se face în clasă, ori pe cimentul din fața scării de la intrare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri