Primar, despre proiectele europene: Sunt doar niște hârtii și nu ar avea niciun rezultat

Data publicării:
casa saraca

Comuna Dumeşti, judeţul Vaslui. Sunt doar 50 de kilometri până la oraş, dar timpul pare că a stat în loc aici. Valul de prosperitate promis odată cu aderarea la Uniunea Europeană a rămas doar un vis. Atât de îndepărtat, încât mulți dintre localnici au şi uitat despre ce era vorba.

Autoritățile locale nici măcar nu s-au străduit să aducă în comună vreun eurocent. În satul cu drumuri pietruite ar fi nevoie măcar de asfalt. Primarul are un motiv pentru care nu s-a ocupat de drumuri.

La nivel de țară sunt un număr de proiecte limitat. De ce să dau eu 700 de milioane de lei vechi pe un studiu de fezabilitate, sunt doar niște hârtii și nu ar avea niciun rezultat”, spune Constantin Vieru, primarul comunei Dumești.

Aproape 3.500 de oameni trăiesc în comună. Unii se mulţumesc cu ajutoarele de la stat.

La polul opus, o comună din vestul ţării. Dudeştii Noi, judeţul Timiş, a ieşit din Evul Mediu cu bani europeni.

La 23 de ani, Alin Nica a preluat soarta întregii comune pentru care 2004 a însemnat anul zero. „Deci nu aveam nici măcar birou, nici măcar un scaun pe care să stau, dar un calculator sau alte ustensile strict necesare în această lume modernă?”, spune Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi.

Așa începe povestea primului proiect cu finanțare europeană câștigat de edil - "Primăria informatizată". Instituția a fost renovată, dar Alin Nica nu s-a mulțumit cu confortul de la locul de muncă. A scris singur şi alte proiecte de finanţare europeană. Sătenii au început să simtă beneficiile pe pielea lor, după ce casele au fost racordate la reţeaua de apă şi canalizare. Cu un proiect de două milioane de euro, Dudeştii Noi are o staţie de epurare construită după cea mai nouă tehnologie.

În 2008, Dudeștii Noi a devenit prima comună din vestul ţării care şi-a asanat groapa de gunoi. Cu 200.000 de euro, a fost plantată o pădure cu salcâmi, stejari și frasini. Şi tot cu aceeași sursă de finanțare a fost asfaltată una dintre străzile principale din comună.

Vestea că la Dudeştii Noi lucrurile se schimbă în bine a atras şi investitori. Există 127 de firme. Una din cele mai mari fabrici de mobilă din țară a investit aici peste 20 de milioane de euro şi e în continuă extindere.

1.000 de angajați. Aici, în locație, proiectul aduce în plus 30 de locuri de muncă”, spune Dumitru Diaconu, directorul tehnic al unei firme de mobilă.

Oamenii au prins repede gustul fondurilor nerambursabile. Un fermier are o plantaţie de salcie energetică, iar un profesor de înot şi-a deschis o pensiune.

„În doi ani de zile l-am construit cu pensiune, piscină, teren de tenis și ușurel am început să funcționăm”, spune Ion Bădescu, profesor de înot.

În urmă cu 10 ani, erau ceva mai mult de 2000 de locuitori. Astăzi, sunt peste 3200.

Alin Nica nu vrea să se oprească aici. Visează la un Aqua Park. „Așteptăm noile programe de finanțare și sperăm să fim eligibil astfel încât să depunem din nou acest proiect”, spune primarul din Dudeştii Noi.

O listă cu 30 de proiecte aşteaptă acum să fie pusă în practică.

Biserica catolică din comuna Dudeștii Noi va fi reabilitată tot din bani europeni și se va transforma în singurul muzeu al șvabilor din Banat unde vor fi expuse obiecte și fotografii vechi.

În nouă ani, comuna a atras 10 milioane de euro, fonduri europene, pentru 15 proiecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri