REPORTAJ. Aspect de cerșetor, buzunare de prinț

Data publicării:
30112012 20reportaj 20cersetori 20bun-36129

Haine ponosite, o mimică îndurerată şi un mesaj emoţionant, iată reţeta unui cerşetor de succes. A demonstrat-o în câteva minute un reporter Digi24 infiltrat printre cerşetorii din centrul Capitalei.

13 lei şi 20 de bani câştigă un cerşetor în jumătate de oră la Piaţa Unirii. 13 lei pentru jumătate de oră de cerşit înseamnă 208 lei în 8 ore. Pe lună, suma ajunge la 6000 de lei, adică aproape 1400 de euro.

„- Un leu daţi-mi.- Poftim?- Un leu daţi-mi şi mie.- Pentru ce?- Da' nu mă-ntrebaţi pentru ce.”

Banii de chirie, strânși din cerșit

Lecţia principală a străzii este că banii se adună puţin cîte puţin. Cerşetorii cer câte un leu de pomană, iar mărinimoşii nu stau să facă socoteli.

„- Stau şi eu poate mi-o da şi mie cineva un leu.- Cât vă ia până strângeţi banii? De chirie.- Ei... Îmi ia cât ia...- Cât faceţi?- Şi 400.”

400 de lei pe zi, vrea să spună cerşetoarea din imagine. Bani pentru care un angajat cu salariul minim lucrează mai mult de două săptămîni.

„- Oamenii pe stradă vă mai ajută şi ei?- Mai îmi dă câte-un leu, câte doi.- Reuşiţi să vă descurcaţi cu ce mai strângeţi pe aici?- Mai reuşesc.”

Oficialii spun că fenomenul este greu de stopat: cerşetorii sunt amendaţi, după care se întorc în stradă. Iar amenzile rămân oricum neplătite.

„În cursul anului 2011 şi în primele zece luni ale anului 2012 au fost sancţionate peste 500 de persoane pentru practicarea în mod repetat a cerşetoriei. Există persoane care au peste 800 de sancţiuni contravenţionale primite în ultimii 7 ani”, a declarat Dănuţ Găvan, comisar şef Ordine Publică Poliţia Capitalei.

A doua lecţie ar fi că românii nu dau milostenie oricui întinde mâna.

„- În general dau la oamenii în vârstă, nu la oricine. - Consider că ei chiar nu pot să mai muncească de la o anumită vârstă. - În special la bătrâni şi la femei. Că la bărbaţi mi-e teamă să nu-i dea pe băutură. - Dau că e pomană. C-așa se dă. Și copiilor și bătrânilor.”

Succesul cerşetorilor în vârstă are şi o explicaţie

Încearcă să facă câte ceva pentru bătrâni pentru a-i proteja, pentru că-i văd neajutoraţi, pentru că îi văd abandonaţi, pentru că există abundenţa aceasta de ştiri cum că pensiile sunt foarte mici”, explică psihologii.

Nu toată lumea se lasă însă impresionată de cerşetori. Pentru că de regulă, nu rămân banii la ei. Este o reţea.

Mulţi dintre oamenii străzii au de fapt o casă şi cerşesc pentru banii de chirie.

La fiecare colţ de stradă există un cerşetor care are o poveste. Cu cât mai dramatică, cu atât mai bine. Astfel, fiecare om al străzii pleacă acasă lunar cu cel puţin 1000 de euro.

Însă cerşetorii sunt primul lucru pe care îl remarcă şi îl fotografiază străinii, atunci când ne vizitează ţara. Iar asta par să le scape mărinimoşilor care finanţează această industrie ilegală a milosteniei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri