REPORTAJ. Cine sunt militarii de elită trimiși în misiunile de salvare

Data publicării:
14032013 20salvatori-54796

Par imagini desprinse din filmele americane. O echipă de salvatori atârnată de elicopter la câteva sute de metri desupra pământului încearcă să ducă victimele într-un loc sigur.

N-au mai fost filmaţi niciodată. Pe ei nu-i cunosc decât cei pe care i-au salvat. Sunt 12 oameni aleşi dintre cei mai buni angajați ai structurilor de elită ale Ministrului de Interne. Atunci când nimeni nu mai poate să intervină, sunt chemaţi ei.

„Suntem o familie. Încercăm să ne adaptăm vieţii de salvator. Să ne unim forţele şi să facem faţă oricărei soluţii. Lucrul în echipa este esenţial. Chiar şi de coechipierul tău”, a declarat Florin Dobre, comandantul Detaşamentului de Salvatori din MAI.

Au pus la cale un scenariu, unul dintre cele mai întânite, dar deloc uşor. Avem o zonă inaccesibilă, afectată de inundaţii, în care câteva presupuse victime aşteaptă salvarea pe o limba de pâmânt. Unul dintre salvatori, agăţat de elicopter, coboară în nacelă şi ia cu el trei persoane. Iar asta, în condiţiile în care ploaia şi vântul sunt extrem de puternice.

În aer, salvatorul face legea, iar cei care cer ajutorul trebuie să respecte toate instrucţiunile acestuia. Într-o situaţie reală, însă, aproape nimeni nu o face. Victimele îşi pierd controlul, nu mai gândesc limpede şi pun în pericol vieţile celor din nacelă.

Măsurile pe care echipajul le ia în mod normal pot părea extreme. Victima trebuie protejată de ea însăşi. Echipajul trebuie să-şi ia toate măsurile de siguranţă astfel încât toată lumea să ajungă cu bine la sol.

Tot timpul misiunii, un alt om stă culcat în uşa elicopterului şi coordonează nacela. El transmite informaţii şi către piloţi. Aceştia aleg cu grijă traseul şi feresc de obstacole coşul colorat care atârnă la peste 200 de metri deasupra pământului. Aeronava zboară cu o viteză foarte mică şi doar îndemânarea celui de la manşă face ca aparatul să nu se prăbuşească.

Zborul durează doar câteva minute. Până când elicopterul ajunge într-o zonă sigură. Pare, însă, o veşnicie, şi numai pregătirea psihologică a salvatorului ţine victima conştientă.

În poziţia pentru aterizare, genunchii trebuie sa fie flexaţi pentru a atenua căderea. Acesta este un moment de precizie maximă.

Aterizarea de la finalul exercițiului la care au fost martori reporterii Digi24 a fost lină. Iar oamenii în combinezoane portocalii au mai încheiat o misiune. Ei sunt salvatorii Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului de Interne.

Un reportaj de realizat de Bogdan Ocnaru, Gabriel Boţoghină, Florin Dizanov şi Ionuţ Balcău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri