REPORTAJ. Cum se derulează antrenamentele și misiunile militarilor din Forţele pentru Operaţii Speciale

Data publicării:
forte 5

Misiunea de antrenament este precisă: 20 de militari trebuie să ajungă pe o insulă, la zece kilometri de țărmul Mării Negre, ca să elibereze un grup de ostatici, ținuți prizonieri într-o clădire abandonată. Au la dispoziție doar zece minute, altfel ostaticii ar putea fi executați.

Pentru a nu da greș, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale acționează după un plan minuțios, stabilit în detaliu de dinainte. Mai întâi înaintează spre ţărm pe sub apă. Echipamentul le asigură autonomie pentru 4 kilometri de înot subacvatic. Chiar și așa, nu este deloc uşor. Grupul trebuie să fie compact. Orice greșeală ar însemna compromiterea misiunii.

Pe ţărm, misiunea scafandrilor este sprijinită de 5 militari lansaţi dintr-un elicopter Puma Naval.

În mai puțin de zece minute misiunea este îndeplinită. Ostaticii sunt salvați și ajung în siguranță pe mână autorităților.

Astfel de antrenamente sunt ţinute întotdeauna departe de ochii privitorilor. Militarii care participă la ele fac parte din Forţele pentru Operaţii Speciale. Sunt aproximativ 100 de soldați foarte bine antrenați. Identitatea lor este în permanență ținută secretă. Nu au nume ci doar porecle pe care le folosesc în misiunile militare. Nu avem voie să le arătam feţele şă nici să spunem gradul pe care îl au în structura specială.

Pentru a face parte din trupele speciale, militarii se antrenează un an ș jumătate. Dau probe fizice și sunt supuși unor testări psihice drastice. Fiecare probă pe care trebuie să o treacă este eliminatorie.

În ultimii șapte ani, trupele de elită au luptat în Afganistan alături de trupele speciale ale americanilor şi ale Marii Britanii. Pierderile din rândul lor au fost minime - doar 5 soldaţi - doi de la forțele navale, alți doi de la cele terestre. La finalul anului, numărul militarilor din Forţele pentru Operaţii Speciale va fi suplimentat în Afganistan, în timp ce infanteriştii români se vor retrage în unităţile din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri