REPORTAJ EXCLUSIV. Elicopterul Puma Naval, un spion al mărilor 100% românesc

Data publicării:
elicoper ok

Elicopterul IAR Puma Naval a decolat în siguranţă de la bordul fregatei Regina Maria. O manevră ce pare de rutină, dar care ascunde antrenamente intense. Tehnic, primul pas se numeşte dehangararea. Mai exact, elicopterul este scos din hangarul special al fregatei, apoi palele se aduc în poziţie de zbor. Fiecare îmbinare, fiecare piesă - totul este verificat minuţios!

„După cum aţi văzut, la bordul navei contează foarte mult lucrul în echipă, contează foarte mult specializarea şi experienţa celor care îşi desfăşoară aici activitatea”, spune Daniel Popoacă, inginerul şef al grupului Puma Naval.

Când totul este pus la punct, intră în scenă piloţii. Iulian Rotaru este unul dintre ei. Pentru el, elicopterul de 15 metri lungime, ce poate prinde viteze de peste 260 de km/h, nu mai are niciun secret. Produse la Braşov, astfel de elicoptere au rol dublu: îi ajută pe soldaţii de pe nave când fac exerciţii în cadrul cărora trebuie să detecteze ceva anume şi, în plus, aparatele de zbor pot identifica, la rândul lor, pericolele aflate sub apă, cu echipamentele speciale.

Consola operatorului de luptă antisubmarin prin care detectează semnalele emise de sonoboiurile pe care le lansăm în sectorul de căutare a submarinului”, spune Iulian Rotaru, pilot.

Elicopterul este dotat, pe lângă sistemul de luptă antisubmarin, cu radar meteo, sistem electronic cu laser pentru vederea pe timp de noapte şi multe alte echipamente performante.

Iulian Rotaru, pilot-şef al grupului de elicoptere, spune că „cea mai importantă misiune pentru acest tip de elicopter, pentru mine, este cea de luptă la suprafaţă, de căutare, salvare.”

O pereche de ochi ghidează operaţiunea din centrul de comandă. Anamaria Susan, controlor de trafic al Forţelor Navale, urmăreşte pe radar tot ce mişcă. Fără aprobarea ei, elicopterul rămâne la sol sau pe puntea fregatei. „Am grijă în permanenţă de siguranţa acestuia, de locul său de desfăşurare a activităţiilor şi coordonez cu colegul meu de la punte, FDO-ul, toate activităţiile aeronautice”, povestește ea.

Trei astfel de elicoptere are Armata Română. Sunt modernizate constant, pentru a fi mereu la standardele impuse de NATO. Două dintre ele au fost deja dotate cu sistemul de lansare de torpile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri