ROMÂNIA, COD VERDE! Păduri private, „dispărute” fără urmă

Data publicării:
padure5111632-Mediafax Foto-Thomas Dan-1

Jdioara. Un sat, care pe vremuri se lăuda cu peste 2.000 de hectare de pădure, este înconjurat acum de suprafațe întregi de teren defrișat. Un versant întreg trebuia să fie plin de copaci, dar aici nu a mai rămas nimic.

În ultimii doi ani, mii de copaci au fost tăiați. Aproape 1.500 de metri cubi de lemn au fost cărați cu mașinile. În bani, asta înseamnă aproape 525.000 de lei.

„Pădurea satului Jdioara este la distanță mică de sat. Practic, dacă o societate din Jdioara ar avea depozitul acolo, ar putea să transporte de zece ori pe zi lemn cu un singur aviz de însoțire”, explică Nicolae Pogan, inspector în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Timișoara.

O moștenire pierdută

În afara de proprietari, care s-au trezit peste noapte cu paguba, niciun sătean nu a mai sesizat autoritățile.

Familia Costin a moștenit peste 30 de hectare de pădure. În doar câteva luni, mai mult de jumătate a dispărut fără urmă.

„Aici a fost pădure de gorun. În principal, a fost și fag și tei. De asemenea și puțin cireș”, explică Felicia Costin, proprietarul pădurii.

Anchetele bat pasul pe loc

Păgubiții dau vina pe un localnic, care deține un depozit de cherestea și administrează o firmă de exploatare a lemnului. În 2011, mai mulți angajați ai proprietarului depozitului de cherestea au fost prinși de autorități în timp ce tăiau arborii de pe proprietatea sătenilor. Pe numele muncitorilor, dar și pe numele șefului lor, a fost deschis un dosar penal.

„În 2011 am găsit în jur de 3.000 de metri cubi, fără a deține acte de proveniență, în valoare de șase miliarde”, spune Nicolae Pogan.

Începută în 2011, ancheta bate pasul pe loc. Dosarul a ajuns acum la polițiștii din comuna Găvojdia. Aceștia refuză să vorbească despre acest caz, în fața camerei de filmare.

Reporteri Digi24 au rămas fără răspusuri și după ce au mers la depozitul omului de afaceri incriminat de săteni. Nu au găsit-o decât pe soția acestuia, care a refuzat să ofere o declarație.

De la Poliția Timiș, a fost obținut un răspuns clasic. „La poliție există un dosar... În cazul în care vor fi identificați, riscă pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 15 ani”, a declarat Ionuț Bocancea, purtător de cuvânt al IPJ Timiș.

În 2009 la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Timișoara au fost depuse în jur de 80 de plângeri privitoare la defrișările din zonă, iar în 2011, alte zece reclamații au fost înregistrate. Zecile de reclamații nu au rezolvat însă nimic. Jaful continuă, sub ochii neputincioși ai localnicilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri