ROMÂNIA, COD VERDE! Un arbore plantat, o viaţă mai sănătoasă

Data publicării:
plantat

Din păcate însă, statisticile despre defișările din România sunt îngrijorătoare. Din 1990 și până în 2011, în România s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn. Asta înseamnă că țara noastră a pierdut peste cinci miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale.

Pădurile sunt filtre uriașe pentru atmosfera poluantă. Produc anual peste 30 milioane tone de oxigen și consumă peste 40 milioane tone de bioxid de carbon.

Un hectar de pădure purifică într-un an 18 milioane metri cubi de aer și reține pe frunzele arborilor 80 tone de praf, funingine, zgură și alte substanțe nocive. Si tot un hectar poate reține în sol peste 6.000 metri cubi de apă, cantitatea echivalentă cu consumul anual de apă a 70 de persoane din mediul urban.

Din cele șase milioane de hectare de păduri ale României, 126.000 hectare sunt în admnistrarea Direcției Silvice Alba. Chiar dacă județul Alba fenomenul defrișărilor nu este atât de puternic precum în alte zone din țară, totuși acest fenomen n-a disparut. De aceea, în fiecare primăvară, sute de puieți sunt plantați de către silvicultori și voluntari, în zonele unde au avut loc defrișări.

„În felul cum construim viitorul, respectând natura, împădurind, de exemplu, ceea ce a fost defrișat sau nepoluând și învățând asta de mici să o avem, în felul acesta putem avea o lume mai bună”, a susținut Julien Bratu, directorul Insitutului Kaizen România.

Tinerii voluntari care au participat la acțiune au avut parte de îndrumarea celor mai buni specialiști pentru a pregăti terenul.

Este însă extrem de important ca puietii să fie plantati bine încă de la început, altfel riscă să se usuce.

Voluntarii au fost încântați de această activitate, pe care o consideră extrem de utilă pentru oameni și mediul înconjurător.

Sunt foarte mândru că am ajuns atăzi să fac niște lucruri bune pentru natură și pentru noi. Am mai participat la acțiuni de genul acesta și în urmă cu trei ani tot aici în zona asta și anul trecut la Oarda de Sus”, a povestit Alin Cristea, cercetaș în Centru Local Axente Sever, Alba Iulia.

Munca lor a fost sprijinită și de oamenii de afaceri din zonă.

În campania de împăduriri din această primăvară, Direcția Silvică Alba a plantat 207 hectare, a făcut completări pe 46 hectare și a utilizat 980.000 de puieți din diferite specii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri