România din plic | Profesorii care au picat examenul onestităţii din cauza lăcomiei

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-8

Iulie 2015. Irina Oriol, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, e prinsă în flagrant în timp ce primea 300 de lei de la un student. Banii sunt pentru o notă de trecere la un examen. Aceeaşi practică, a notelor pe bani, aduce la audieri încă 30 de persoane. Profesori şi studenţi. Tinerii, spun anchetatorii, plăteau între 50 şi 100 de euro pentru promovarea examenelor.

La sfârșitul anului trecut, Tribunalul Caraș-Severin a dat sentința în dosarul de corupție de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița. În primă instanță, trei cadre didactice au fost trimise după gratii, printre care și fostul decan al Facultății de Științe Sociale. Un alt profesor, dar și un student din cadrul universității au primit doi ani și șase luni, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare.

Irina Oriol, care din vara anului trecut a adăugat un „fost” în faţa titulaturii de decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale, a fost condamnată la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Potrivit procurorilor, la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, pe lângă bani, profesorii ar fi cerut şi alte favoruri de la studenţi.

„Profesorul m-a întrebat câte examene am avut în iarnă, iar eu i-am răspuns că am avut şapte. Apoi mi-a zis că pentru ele ar trebui să-i dau şapte pupici, câte unul pentru fiecare, menţionându-mi că este o plată bună”, se arată în referatul procurorilor. (Sursa: referat PICCJ)

La conducerea universităţii din Reşiţa este Doina Frunzăverde, soţia lui Sorin Frunzăverde, preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cercetat de procurori pentru că ar fi cerut unor primari să obţină voturi pentru Klaus Iohannis la alegerile din 2014. Doina Frunzăverde nu a vrut să comenteze ancheta din iulie 2015.

Rectorul Universităţii Ovidius a primit de la studenţi 9.000 de euro

Tot la nivel înalt s-au jucat cărţile şi la Universitatea Ovidius din Constanţa. Rectorul instituţiei a intrat în vizorul procurorilor DNA în 2013, după ce a luat mită 9.000 de euro de la mai mulţi studenţi. În schimbul banilor, le-a promis unor tineri că vor avea examenul de admitere asigurat la Facultatea de Farmacie. În urma unui flagrant, fostul rector a fost ridicat la finalul lunii iulie 2013 chiar din biroul său, la scurt timp după ce a primit plicul cu 1.000 de euro de la un viitor student, căruia i-a oferit subiectele şi rezolvările pentru disciplinele Biologie şi Chimie. După ce a fost reţinut de anchetatori, Dănuţ Tiberiu Epure a fost suspendat din funcţie.

Indiscutabil că a afectat mult imaginea universităţii, fiind mediatizată suficient de mult, pentru că, sigur, nu era un eveniment care trebuia să aibă loc în mediul academic,” spune Sorin Rugină, rectorul Univesităţii Ovidius Constanţa.

După mai multe încercări nereuşite de a ieşi din arest preventiv, magistraţii l-au plasat în arest la domiciliu şi ulterior sub control judiciar. Procesul s-a încheiat anul trecut, în decembrie, atunci când Dănuţ Tiberiu Epure a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, nu se va mai putea întoarce la catedră în învăţământul de stat. Dănuţ Tiberius Epure refuză şi acum să vorbească despre fapta pentru care a fost acuzat.

„Nu are sens acum. O să fie un moment când o să se ştie mai multe... Acum ce rost are?!” spune Dănuţ Epure, fost rector al universităţii Ovidius Constanţa.

Doi profesori de la UMF Iaşi cereau studenţilor câte 100 de euro

Nu sunt singurele cazuri de corupţie din universităţi. Doi profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, soţ şi soţie, au fost reclamaţi de studenţi direct la DNA. Famila Dorobăţ, spuneau tinerii, pretindeau câte 100 de euro pentru fiecare notă de trecere la examen. Carmen Dorobăţ era şi manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, iar în biroul de acolo ar fi ascuns mita.

În urma unui flagrant, procurorii au găsit în biroul medicului Carmen Dorobăţ mai multe carnete de student în care se aflau câte o sută de euro. Banii ar fi trebuit să ajungă la soţul acesteia Gheorghe Dorobăţ şi reprezentau, potrivit anchetatorilor, mita pentru promovarea unor examene.

Carmen Dorobăţ a fost reţinută atunci pentru complicitate la luare de mită, iar soţul său, pentru luare de mită. Potrivit DNA, cei doi dascăli au primit, în perioada iunie-iulie, 2014 5.400 de euro de la 57 de studenţi. Acum, însă, sunt judecaţi în stare de libertate.

Nici domnul profesor Dorobăț, nici doamna profesor Dorobăț nu mai predau la UMF, și-au dat demisia imediat după izbucnirea scandalului din iarna trecută. Am luat la cunoștință după ce a început ancheta DNA despre practici, dar nu știm încă sigur. Așteptăm în continuare desfășurarea procesului,” declară Ivona Burduja, purtătorul de cuvânt al UMF Iaşi.

O profesoară din Oradea redacta lucrările de licenţă în locul studenţilor

Lucrările de licenţă au şi ele un preţ. Pe asta a mizat o profesoară de Limba şi Literatura Română de la Universitatea din Oradea.

Viorica Banciu este acuzată că vindea lucrările de licenţă cu sume cuprinse între 200-400 euro, spun procurorii. De asemenea, anchetatorii spun că, practic, studenții erau obligați să dea șpagă pentru că varianta de a-și face singuri lucrarea era exclusă din start de cadrul didactic.

Lăcomia a costat-o pe Viorica Banciu postul.

Faptele pentru care profesoara este cercetată s-au petrecut atât în toamna anului trecut, cât şi la jumătatea acestei luni. Ea se află acum în arest preventiv pentru 30 de zile.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri