ROMÂNIA DIN PLIC. Școala de corupție: patru profesori au ajuns după gratii în 2015

Data publicării:
taxa

Mama unei eleve: „Pentru bacalauretaul fetei trebuie să dau suma de 600 de euro. Mi-a spus că în ziua aia până la ora 12. Că dacă nu, banii pleacă către minister şi nu mai poate să mă ajute cu absolut nimic. A zis că toată Comisia şi că corectorii unde vor face... copiii care cotizează o să ia bacul. Care nu.. nu o să ia bacul”.

Bucureşti, 2013. În sesiunea din iulie a Bacalaureatului de la Liceul Dimitrie Gusti, o mamă e furioasă că fiica ei a fost dată afară din sala de examen pentru că a încercat să copieze. Povesteşte în faţa camerelor cum, cu mâna ei, i-a dat dirigintei 600 de euro pentru ca fata să treacă testul. Când planul a picat, femeia şi-a cerut banii înapoi.

Discuţie mamă-dirigintă:

Mama elevei: Cum facem? Că eu am încercat să rezolv problema care nu am putut să o rezolvăm până acum si îmi trebuie ăia (n.r. - banii) astăzi.

Diriginta: Aha. Eu sunt acasă acum. Dumneavoastră unde sunteţi?

Mama elevei: Eu sunt undeva pe la Piaţa Universităţii.

Diriginta: Aha. Bun. Păi ne vedem la 12 jumătate.

Mama elevei: Unde ne vedem?

Diriginta: Păi la scoală! Unde!?

Mama elevei: Pai aţi zis că nu veniţi până luni.

Diriginta: Pai... na. pentru situaţii de genul ăsta vin

Mama elevei: Bine, deci vin eu la şcoală să îmi daţi ăia ca să rezolv, să poată da şi ea în toamnă că mai mult de atat nu am ce să fac.

Diriginta: Da doamnă, da.

În faţa anchetatorilor, profesoara împricinată nu recunoaşte nimic: „Nu am luat niciun ban, doamnă, lasați-mă în pace”.

Alţii, însă, au fost prinşi în flagrant. Cazul inspectorului şcolar adjunct din Cluj-Napoca, Peter Tunde, condamnată la închisoare pentru trafic de influenţă, este unul dintre cele mai răsunătoare.

Părinţii unor elevi i-au dat inspectoarei aproape zece mii de euro, în schimbul unor note de trecere la Bacul din 2014.

În septembrie 2014 ea a fost prinsă însă în flagrant în timp ce primea mită 1.000 de euro. Procurorii DNA au ridicat-o chiar de aici, din biroul ei.

Fostul inspector şcolar nu şi-a ascuns faptele în faţa procurorilor, însă a încercat să-i înduplece, spunând că a luat banii pe care părinţii i-au oferit pentru a răscumpăra casa în care a crescut.

Radu Chiriţă, avocatul apărării: „Îşi recunoaşte faptele, şi le asumă şi se căieşte pentru ele. e pe drumul cel bun şi ar trebui să beneficieze de o clemenţă a sistemului”.

În aprilie 2015, după aproape cinci luni de la începerea procesului, Peter Tunde e condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Decizia e menţinută şi de Curtea de Apel Cluj, care respinge ca nefondat recursul.

Liderii de sindicat spun că nu aprobă un astfel de comportament, dar că vina ar trebui căutată şi de cealaltă parte.

Lucia Cojocaru, preşedintele Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniveristar Clujean: „Binenţeles, trebuie corelat cu cel care dă mită. Părinţi care prin superficialitatea lor şi dezinteresul faţă de copii recurg la astfel de metode. Trebuie să vedem că o salarizare decentă în rândul profesorilor ar fi necesară. Pentru că un salariu mediu de 250 de euro pe lună e mai puţin tentant şi atunci normal că apar nişte tendinţe de a lua mită”.

Psihologia mitei

Tot în 2014, Ortanţa Ciobanu, un medic din Slatina, profesor la Şcoala Postliceală Sanitară şi director al Casei de Asigurări de Sănătate, era acuzată de procururi că vindea lucrări de absolvire sub paravanul unor şedinţe de psihologie.

Ca să-şi justifice banii încasaţi, medicul ar fi întocmit facturi false şi ar fi semnat în locul elevilor.

Procurorii susțin că un proiect de absolvire gata făcut al școlii postliceale din Slatina costa între 200 și 350 de lei. Fosta directoare a CAS ar fi trecut însă banii printr-un cabinet de psihologie. Astfel, toți elevii care ar fi recurs la această metodă au cumparat ședințe de psihologie pentru a absolvi școala postliceală”.

Au fost în total opt astfel de afaceri încheiate între medic şi elevi, cu un câştig de 2.300 de lei. Femeia a fost supendată din calitatea de director al CAS şi demisă din funcţia de profesor. În urma ei rămân alte probleme. Nicoleta Dobrică, noul director al şcolii postliceale, spune că imaginea insituţiei a avut grav de suferit.

Nicoleta Dobrică - director Scoala Postliceală Sanitara Slatina:„Eu, în examenul de competență profesională din vara lui 2013 am fost obligată să-mi aduc evaluatori de la Craiova”.

Şi imaginea CAS Olt a ieşit şifonată.

Florin Ciocan, prețedinte CAS Olt: „A fost o lovitură de imagine, nu putem să negăm asta. Dar atâta timp cât nu a avut legatură cu Casa, nu putem să ne asumăm acest lucru”.

Ortanţa Ciobanu a fost trimisă în judecată pentru luare de mită şi fals în înscrisuri la începutul lui ianuarie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri